Skip to content

Otvorena izložba akademske slikarice Marije Galić u zadarskoj galeriji Kapetanova kula

Marija Galić svjesno, ali i podsvjesno želi slikom, univerzalnošću umjetničkog čina izraziti kompleksnost i tajnu – gotovo mističnost prirode čovjeka

Akademska slikarica Marija Galić predstavlja se zadarskoj publici ciklusom slika naziva Zbiljnost slutnje u galeriji Kapetanova kula. Izložbu možete pogledati do 16. kolovoza 2018. godine

Iz predgovora u katalogu Stanka Špoljarića izdvajamo:

Maštovita raznolikost slikovnih likovnih činjenica, bioritam skladanja ima svoje dublje adrese razumijevanja. „Čujnim“ u prisutnosti ljepote, u ljubavi, nadilaženju doslovnosti naravnog.

Bez ikonografske preciznosti, namjerne svedenosti „literarnog“ do znaka, Marija je osvojila prostor, i u realitetu slike i bezmjerju duhovnog, s prizorima koji su i pročelja i prozori. Definirani slikarski nasad i okno s osmjehom rozete.

Sa suptilnošću, ali i zbog razložne potrebitosti i oporošću boje, sa srazovima pojedinih partija i paletom mirnijih odnosa, bojama koje stupnjevanjem svjetla, s pripjevom „egzaktne“ ritmičnosti, ali i spiralnom pokretljivošću kolorističkih silnica dobivaju i glazbenu konotaciju.

Marija Galić svjesno, ali i podsvjesno želi slikom, univerzalnošću umjetničkog čina izraziti kompleksnost i tajnu, gotovo mističnost prirode čovjeka.