Na njihovim govorancijama zaista ne trebamo biti zahvalni, tapšanje po leđima s motivacijskim govorima nam, uz najbolju vjeru u placebo efekt, ne čini dobro

Autorica: Mia Peretić

Ove je godine kninska proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana branitelja i 23. obljetnica akcije Oluja prošla dostojanstveno, kako i priliči jednom takvom događaju. Ruku na srce, trebalo se pobrinuti da tome tako i bude, pa su se danima prije vodili pregovori oko lokacije središnje proslave, pri čemu je s braniteljskim udrugama postignut kompromis o tome da se svečanost s kninske tvrđave ponovno vrati u grad.

U Kninu stoga nije bilo zvižduka, dobacivanja i provokacija iz publike, kao što se ranijih godina gotovo uvriježio taj običaj iskazivanja nezadovoljstva. Policija procjenjuje da je na proslavi bilo oko sedam tisuća ljudi, te da je sve prošlo bez intervencija.

Možda je tome kumovala činjenica da je na vlasti HDZ, možda popularnost predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a možda i spremnost ove Vlade da poveća proračunska izdavanja za hrvatske branitelje i njihove obitelji.

No, ako pomnije analiziramo naziv praznika, Dana domovinske zahvalnosti, možda nije loše zaista se zamisliti na čemu bismo sve mogli biti zahvalni.

Jer, znate, lako se izgubi bit kada iz godine u godinu promatrate hordu političara i njihovih pobočnika, željnih da okupiraju svaki kadar TV prijenosa, nadmećući se tko je veća Hrvatina. Evo, prva dilema je već riješena: na njihovim govorancijama zaista ne trebamo biti zahvalni, jer tapšanje po leđima s motivacijskim govorima kakvih se ne bi posramili i profesionalni prodavači magle, razni iscjelitelji i karizmatski gurui, zaista nam, uz najbolju vjeru u placebo efekt, ne čini dobro. Jer, nakon što se ispuše taj slavljenički balončić, od priča kako smo mali, ali veliki, puni potencijala da budemo napredni i bogati, te kako je sve što nam treba to sveto nacionalno jedinstvo, mi na kraju dana nemamo ništa.

Što nas dovodi do onoga na čemu zaista jesmo zahvalni.

Hvala hrvatskim braniteljima, svima onima koji su u rat otišli bez kalkulacija, kriminala i političkih motiva. Znamo da vam danas nije lako vidjeti za što ste se borili

Ove godine je državnom vrhu sve išlo na ruku: proslava je počeka u ranojutarnjim satima kada sunce još ne peče, vrijeme je bilo sunčano i vruće. No, snašli bi se oni i da je kišilo, predsjednica Grabar Kitarović je zasigurno izvukla pouku iz Rusije i nešto naučila od ruskog kolega Vladimira Putina.

Teško je ne primijetiti da neki političari, čim namirišu kamere, na prve taktove himne zalijepe ruku na srce. Čovjek bi pomislio da će im herc proparati domoljubna prsa, koliko se grčevito drže. Istovremeno, nalaze se u prisutnosti onih koji su im ovo busanje u prsa i omogućili: brojni među braniteljima nemaju taj luksuz da se mogu uhvatiti za srce jer su na ratištu ostali bez mladosti, zdravlja, ruku i nogu.

Neki su žrtvovali ono za što nikad ne može kompenzirati niti jedna plaća, niti jedna svota, niti jedna medalja, niti jedna državna zahvalnici i kićenje raznim veleredima. Neki su na prljavom ratištu ostavili svoje živote.

Braniteljima stoga svaka slava i poštovanje, trebalo je obraniti zemlju u svima već predobro poznatim uvjetima. Agresor je imao viziju Virovitice-Karlovca-Karlobaga. Ali nije im prošlo.

A političarima?

Za njih nema puno riječi “hvala”, iako, ima i među njima ljudi koji fantastično i predano rade svoj posao. No, za ostale, je li vam bar malo neugodno kada se tim ljudima zahvaljujete što su služili domovini na način na koji je većini vas nezamisliv, gotovo kao služenje vojnog roka? Je li vam neugodno što sada u miru imamo veći egzodus stanovništva nego što smo ga imali tijekom ratnih godina i poslije? Je li ikoga barem malo stid kad u oči pogleda ratnog veterana u kolicima, koji isto tako vidi kako prosječan građanin Hrvatske sada uživa u neovisnoj Hrvatskoj i njenim granicama, no nema novaca da se makne iz vlastitog dnevnog boravka? Jeste li oslobađali hrvatsku obalu i današnje turističke mega bisere kako bi ih velik broj građana vidio samo na razglednici ili spotu Turističke zajednice, jer za drugo nemaju novca?

Je li političarima bar malo neugodno što su godinama uzgajali Todoriće, Mamiće, i njima slične, koji nam sada podrugljivo mašu s teritorija drugih država, mahom nedostupni hrvatskom pravosuđu, a pod istragom su ili presudom da su proračun zemlje koju su toliko javno voljeli oštetili za milijunske iznose?

Dragi branitelji, je li sloboda za koju ste se borili “sloboda” jednoumlja koja nam se prešutno nameće u smislu da, ako si imalo kritičan prema, možda ne dominantnom, ali glasnom i agresivnom narativu desnih i religijskih organizacija, više nemaš pravo zvati se Hrvatom i trpiš barbarsko vrijeđanje od “svojih” sugrađana? Pa zar ta sloboda od, kako političari rado kažu, komunističkog jednoumlja, ne uključuje pravo svih da slobodno misle. A ne pravo da slobodno misliš samo ako se uklapa u taj sveti mit o pravom i istinskom Hrvatu ili Hrvatici.

A vama političarima, nemojte misliti da ne kužimo tu vašu ideološku agendu “podijeli pa vladaj”, u kojoj nas puštate da se kao bijesni psi oko kosti grizemo oko ustaša i partizana. Mi ih danas ne vidimo, ali u našem prostoru žive kao nikada dosad. Jasno, lakše je ljude zabaviti takvim trivijalnim temama, dok se u pozadini kuhaju afere poput Agrokora.

Borba branitelja nije bila uzaludna, ali sve nakon nje je postao poligon za jeftino nadmetanje nacionalizmom, korupciju, bogaćenje i sve ono što svakodnevno slušamo.

Branitelji, vrijeme je da nas obranite po drugi put. Ako vam se uopće da. Kužimo ako mislite da je uzalud i nećemo vam zamjeriti. Dotad, nek nam živi vječna i ponosna Hrvatska. Samo ne ovakva kakva je danas. Nije moguće da ste se za ovo borili.

Mia Peretić, 100posto.hr

photo Robert Fajt / CROPIX