Hrvatski branitelj i pjesnik Josip Horvat: Danas je naša Hrvatska, pred našim očima, okupirana kao i ’91

Hrvatski branitelj i pjesnik Josip Horvat umjetničkog imena Macado iz Novog Čeminca u Baranji, već godinama u Kninu sudjeluje na pjesničkoj manifestaciji domoljubne poezije “Stijeg slobode – Stina pradidova”, koja se na Kninskoj tvrđavi održava u prigodi Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Iako ove godine zbog zdravstvenih razloga nije mogao biti u Kninu, pjesmu mu je pročitala dubrovačka pjesnikinja Marijana Khon Dedović i tako oduševila brojnu publiku na Kninskoj tvrđavi.

No, Josip Horvat Macado je napisao komentar za protekle 23 godine od vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja. Njegov prilog objavljujemo u cijelosti:

Hrvatska danas slavi 23. godišnjicu sjećanja na veličanstvenu VRO – Oluja. Ponos, slava… prije 23 godine… tako i danas.

Suza je u oku. Sjećanje na sve poginule branitelje nose valovi, udara o stijene, ljulja se u klasju, u grudima izaziva bol.

U mislima se javljaju bljeskovi… uspomene koje nikada neće uvenuti.

Bilo je to davno… oživljavaju slike… OLUJA … Kao vojna operacija, ušla je na mnoge vojne akademije. Kao vojna operacija, Oluja je ponos svih sudionika. Trobojnica sa šahovnicom na Kninskoj tvrđavi se zavijorila. Sloboda nas je pronašla… ili mi nju.

Bilo je slavno…i raspamećeno. Već 23 godine Sinovi pobjede svake godine okupljaju se i slave svoje zadnje trenutke zajedništva, bratskog ponosa. Nema više sloge… kao ni krunice oko vrata… tek po koja molitva. Razjedinile su nas povijesne magle.

Politička kasta, od silne borbe za “boljitak svoga naroda” – ne mrda. A i kako će od punih džepova opljačkanog iz svih pora ove lijepe zemlje

Danas je naša Hrvatska, pred našim očima, okupirana gore nego ’91. Tvornice rasprodane, polja ostaju neuzorana, ognjišta ostala prazna. Politička kasta, od silne borbe za “boljitak svoga naroda” – ne mrda. A i kako će od punih džepova opljačkanog iz svih pora ove lijepe zemlje. I još nam sude našu sudbinu. Oluja se dogodila. Ne tako davno. Tek prije 23 godine. Moj hrvatski narod kao blago stjeran je u tor. Goniči robova zadovoljno trljaju ruke. OLUJA se tiho nova sprema. Mi smo tu. Godine iza nas nisu izbrisale sjećanje kada je oružje pjevalo. Hrvatska suza raširit će se u pobjedonosni smijeh.

Josip Horvat Macado, Fenix-magazin, foto: Joža Bebrinski