Skip to content

Izložba suvremene keramike: BORIS ROCE, DANIJELA PIČULJAN, SNJEŽANA POKOS-VUJEC

U prostoru MMC POU Grada Rovinja, Trg Brodogradilišta 5, Rovinj, otvara se u petak, 10. kolovoza 2018. U 21 sat izložba troje vrsnih hrvatskih keramičara suvremenog izričaja – BORISA ROCEA, DANIJELE PIČULJAN I SNJEŽANE POKOS-VUJEC, pod nazivom „Impresije iz Kine“ . Radi se o novim radovima ovih umjetnika – skulpturama, objektima i instalacijama, koji su nastali kao rezultat njihova rezidencijalnog boravka u Kini te stvaralačkog, inspirativnog rada u FuLe International Ceramic Art Centru/International Ceramic Art Musemums (FLICAM) u Fupingu (Kina). Ovaj boravak i rad u Kini „otvorio im je neke nove umjetničke vidike, a nakon povratka pojavili su se u njihovu radu novi interesi, nova stvaralačka poglavlja i nastali su novi ciklusi radova. Ciklusi u kojima su saželi sve svoje impresije o Kini.“ (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora kataloga).

Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja će izložbu i otvoriti, a koja u tekstu predgovora kataloga između ostaloga piše:

„Radovi su to koji nisu nastali kao rezultat običnog turističkog putovanja, pa tu nema onoga slikovito-pričljivoga, banalnoga i suvenirskoga. Oni ne guše pričanjem i prepričavanjem, već naprotiv, plijene svojom simbolikom, metaforikom i asocijativnošću. U njima nema dopadljivosti, ali ima harmoničnosti, mjere i produhovljenosti. Nema epske naracije, već dominira, osobito kod Rocea i Pokos-Vujec, fini likovni haiku. Haiku u kojem su, kroz male detalje, sažeti svi oni doživljaji, saznanja i iskustva s kojima su se autori vratili iz Kine. Osjeća se strahopoštovanje i snažan dojam koji je ta velika zemlja i velika kultura ostavila na likovno senzibilizirane umjetničke osobnosti. Osobnosti koje su već otprije izgradile svoj izričaj bazirajući se na introspektivnosti, poetičnosti i koloristički suženoj skali; na promišljenoj jednostavnosti i estetskoj profinjenosti, pa su u direktnom kontaktu s kineskom umjetnošću i filozofijom mogle pronaći mnogo toga sebi bliskoga – u onome elementarnome i iskonskome; u pristupu životu i umjetnosti; u usuglašenosti čovjeka s prirodom i sa svemirom. Ali pritom i osobnosti koje su znale kako u svoja djela transkribirati kinesku metriku i duhovnost, pa u njih unijeti sasvim nove vrijednosti i novu umjetničku uvjerljivost. (…) Danijela Pičuljan, Snježana Pokos-Vujec i Boris Roce, umjetnici posvećeni keramici i njezinom suvremenom izričaju (…) spojili su svoju fascinaciju Kinom – njezinim tlom, ljudima i poviješću sa suvremenim vizualnim konceptom i suvremenim likovnim vokabularom. Porculan je tu odigrao gotovo simboličku ulogu. (On je ) u posljednje vrijeme njihov omiljeni materijal i medij, (…) u kojem (…) stvaraju suvremene skulpture, skulpturalne kompozicije i instalacije, (a u ovoj izložbi spajaju) baštinjeno i suvremeno, prošlost i sadašnjost, tradicionalno i suvremeno. Pričajući (ovdje) svoj doživljaj Kine na suvremeni način, kroz karakteristične motive i zanimljive detalje. Kroz asocijacije na, primjerice kineska zvona (Pičuljan), kinesko pismo (Roce, Pokos-Vujec), kinesku filozofiju (Roce), slavnu glinenu „vojsku od terakote“ (Pokos-Vujec) ili sveprisutni bambus (Pičuljan). Tako kroz svoje radove odašiljući ne samo impresije o boravku u Kini, nego i doznačujući sebe. Ali i šaljući svevremene poruke kroz prostor i vrijeme. „ (Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora kataloga izložbe)

Izložbu suvremene keramike „Impresije iz Kine“ (Roce/Pičuljan/Pokos-Vujec) moći će se razgledati u prostoru MMC POU Grada Rovinja do 24. kolovoza 2018., u redovno radno vrijeme izložbenog prostora. Ulaz je slobodan.

BORIS ROCE rođen je 1952. u Kičevu (Republika Makedonija). Školovao se u Rijeci, gdje je završio Pedagoški fakultet, Odjel likovnih umjetnosti – smjer grafika, u klasi profesora Josipa Butkovića. Bavi se keramikom i grafikom te pedagoškim radom. Do sada je održao 49 samostalnih izložbi i sudjelovao na preko 500 skupnih. Dobitnik je mnogih nagrada: međunarodnih (24) i nacionalnih (9), od kojih se ističe Godišnja nagrada Grada Rijeke (2017.) za izniman doprinos i za promicanje riječke kulture kroz medij keramike te za predstavljanje hrvatske umjetnosti u Kini.

DANIJELA PIČULJAN rođena je 1967. u Zagrebu. Keramiku izučava od 1997. i do danas je pohađala niz specijalističkih radionica i seminara domaćih i inozemnih stručnjaka iz područja keramike, porculana i stakla. Jedna je od osnivačica Kerameikona, Hrvatskog keramičarskog udruženja. Do sada je realizirala osam samostalnih te sudjelovala na šezdesetak skupnih nacionalnih i međunarodnih žiriranih izložbi u nas i u inozemstvu. Dobitnica je specijalne nagrade na 5th International Triennial of Silicate Arts, Kecskemet/Mađarska. Predsjednica je Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a.

SNJEŽANA POKOS-VUJEC rođena je 1965. u Varaždinu. Keramikom se počela baviti 2003. godine, u Studiju za keramiku varaždinske keramičarke Blaženke Šoić Štebih. Keramiku je zatim usavršavala kod poznatih keramičara: Ilone Romule, Heidi Nonnenmacher, Velimira Vukičevića, Mami Kato i Graciele Olio. Osim u Kini, bila je na rezidencijalnim boravcima i sudjelovala na keramičkim simpozijima Ceramic Laboratory u latvijskom Daugavpils Mark Rothko Centru, zatim na Arte in situ u Ronjgima i u Vodnjanu te na međunarodnom festivalu keramike Argilla u Faenzi (Italija).