Svi dijelovi instalacije zajedno s prostorom u kojem se nalaze tvore zaokruženi i definirani prostorni entitet

U petak 20. kolovoza 2018. je otvorena samostalna izložba Tvrtka Burića pod nazivom “Line Memories” u Dioklecijanovim podrumima. Ovo je prva samostalna izložba Tvrtka Burića u rodnoj Hrvatskoj. Naime, Tvrtko Burić je nakon srednje škole za primijenjenu umjetnost preselio u Genovu gdje danas živi i radi. Diplomirao je industrijski dizajn na Arhitektonskom fakultetu u Genovi. Na otvorenju su govorili predsjednik HULU-a Vice Tomasović, kustosica izložbe Sonja Švec Španjol i umjetnik Tvrtko Burić. Izložba se može pogledati sve do 20. kolovoza 2018. u Dioklecijanovim podrumima u Splitu.

…Upoznavanjem jedinstvene instalacije prostornog crteža promatrač spoznaje dinamiku i karakter samog autora kao i prostora u kojem je instalacija smještena. Linija tumači glavnu fabulu, no osim što se povremeno materijalizira u konkretnije natruhe figurativnih formi, ona ujedno ustupa mjesto pauzama, tj. prazninama u prostoru koje pružaju promatraču mogućnost da sâm dovrši priču i na taj način aktivno sudjeluje u radu.

Tvrtko Burić je svojim individualnim pristupom i razumijevanjem nematerijalnih vrijednosti pojedinog prostora ostvario komunikaciju između povijesnog i suvremenog, osobnog i kolektivnog, te ukazao na važnost i raznolikost poimanja vrijednosti umjetničkog djela i njegove trajnosti, kao i na mogućnost uspostavljanja dijaloga između prirodnih suprotnosti.

Tako su materijalizirane bilješke umjetnikovih razmišljanja o neostvarivom, ali i potencijalnom postale svojevrsni poziv za višeslojno iščitavanje dinamika i varijabli suvremenog života, te traženja mogućih korektiva i čovjekove uloge u njemu.

Sonja Švec Španjol