Skip to content

8. POSTIRA SEASIDE FILM FESTIVAL – more filmova uz obalu mora

Od 24. do 28.7.2018. u Postirima na otoku Braču održat će se osmo izdanje međunarodnog festivala kratkometražnog filma Postira Seaside Film Festival. Malo otočko mjesto na pet se dana pretvara u pozornicu na kojoj se prikazuju kratki filmovi koji spadaju u vrh svjetske produkcije, a riječ je uglavnom o hrvatskim premijerama

Za vrijeme trajanja festivala pod vedrim će nebom biti prikazano četrdesetak kratkometražnih igranih filmova. Na glavnoj pozornici, kogulama popločanoj postirskoj Pjaci, 24. i 25. 7. odvijat će se natjecateljski program. U dvije će se večeri 14 međunarodnih kratkometražnih filmova boriti za „Zlatnu Srdelu“ (nagradu publike).

Iako je riječ o redom sjajnim filmovima, izdvojit ćemo britanski Wave redatelja Bena Clearyja, autora Oskarom nagrađenog filma Stutterer koji je prikazan na prošlogodišnjem PSFF-u. U natjecateljskom programu bit će prikazani i sjajni novozelandski The world in your window , dobitnik brojnih svjetskih nagrada (uključujući i nagradu na najpoznatijem festivalu kratkog filma Clermont-Ferrand), kao i kenijsko-njemački film Watu wote, nominiran za Oskara (i dobitnik studentskog Oskara). Natjecateljski program zatvara francuski Earth hour, starog postirskog znanca Laurenta Firoda koji već peti put gostuje na PSFF-u, a sa svojim urnebesnim (crnim) komedijama uvijek je rado viđen gost među postirskom publikom.

Trećeg dana festivala na istoj se lokaciji predstavlja fokus program. Tema „suprotnosti“, koju na različite načine obrađuju četiri filma iz ovogodišnjeg fokusa, aktualna je i životna: stari nasuprot mladima, starosjedioci nasuprot došljacima, jedna skupina (selo, nacija, vjera) suprotstavljena drugoj… ova se tema provlači i u brojnim drugim filmovima ovogodišnjeg programa, a na publici je da otkrije hoće li se suprotnosti pomiriti ili prerasti u sukob.

I četvrti se dan odvija na postirskoj Pjaci, a na programu su hrvatski kratkometražni filmovi. Odabrali smo najbolje iz recentne domaće produkcije kratkog filma, a izdvojit ćemo izvrsni U plavetnilo mlade autorice Antonete Alamat Kusijanović, dobitnika nagrade na lanjskom Sarajevo Film Festivalu (i brojnih drugih nagrada).

Nešto otkačeniji, dvodnevni off-program Midnight shorts odvijat će se u kultnoj postirskoj uvali Prja 25.7. i 28.7. U kasnonoćnim projekcijama, u borovoj šumi u neposrednoj blizini mora, prikazat će se sedamnaest vrhunskih domaćih i stranih kratkiša.

Ulaz na sva festivalska događanja već je tradicionalno besplatan. U opuštenoj atmosferi malog dalmatinskog mista, pod zvjezdanim nebom, svi će ljubitelji dobrog filma bez sumnje uživati. Dobrodošli na 8. Postira Seaside Film Festival!