Zvonimir Raspudić: Ne kvarite ove veličanstvene događaje, nego poslušajte najljepšu i najslušaniju Thompsonovu pjesmu

Pitaju se neki, inherentno moralno superiorni, otkuda toliko poštovanje Vatrenih prema Thompsonu? Zašto su baš njega poželjeli imati u autobusu i čuti ga na pozornici? Zašto su time “pokvarili” tako veličanstven događaj?

Odgovor je vrlo jednostavan. Thompsonove pjesme, koje promoviraju ljubav, a ne mržnju, velikim su dijelom zaslužne za sve ono što su u životu postigli, pa tako i ovo srebro kojim su u trans odveli čitavu naciju i od Hrvatske stvorili predmet obožavanja cijelog svijeta.

Nije Modrić mogao proći epski put od čuvanja koza na Velebitu, preko izbjeglištva, do najboljeg igrača svjetskog prvenstva slušajući TBF. Ali su mu zato riječi Thompsonove pjesme “Moj dida i ja” osvjetljavale težak put kojim je stigao do zvijezda.

Nije odlučan pogled i ruka na srcu svih reprezentativaca prilikom intoniranja himne nusprodukt slušanja Massima, inače vrsnog glazbenika. Taj ponosni, neustrašivi karakter gradile su pjesme poput “Uvijek vjerni tebi”.

Nisu dečki mogli akumulirati nadljudsku snagu, koju bi izvlačili u 120. minuti produžetka, slušajući Josipovićevu “Tokatnu etudu u C-duru” na 3. programu HR-a. Thompsonovi stihovi iz “Nema predaje” ušpricali su im potreban doping da prevare bol i s vatrom u očima grizu do kraja.

Nije Dalićevu poniznost i posvećenost svetom cilju, koju je prenio na sve igrače, kreiralo slušanje Detoura, koji su mi inače odlični. Thompsonovi „Geni kameni“ zaslužni su za to.

Nije Vrsaljko, nakon junačke borbe protiv Engleza, legao na voljenu zastavu s onakvim dječački snenim izrazom lica zato što je slušao jazz. Thompsonova “Lijepa li si” usadila mu je u srce vječnu, neizmjernu ljubav prema Domovini koja mu daje snagu da se za nju bori do kraja.

Osobno su mi od Thompsona puno miliji “The National”, premda i on ima nekoliko odličnih pjesama. No, svakome dajem za pravo da sluša ono što mu se iskreno sviđa.

Stoga bih molio sve koji s gnušanjem komentiraju glazbeni ukus naših heroja da pokažu barem trunku tolerancije koju inače nerado pokazuju prema “nižim bićima”. Njih nitko od optuženih ne proziva za glazbeni ukus pa bi bio red da uzvrate istom mjerom i ne kvare ove veličanstvene događaje.

Za kraj, pozivam ih i da poslušaju najljepšu i najslušaniju Thompsonovu pjesmu, za koju je inače napisao i tekst i glazbu te da mu nakon toga presude i dalje šire samo ljubav. tekst: Zvonimir Raspudić, video poslao: DjNj, photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Poslušajte kako zvuče “Gene kameni” bez glazbe koju je organizator isključio!

Marko Perković Thompson
Geni kameni

Čvrsta ruka i poštenje
Sveta voda i krštenje
Budi čovik to je dika
Budi roda svoga slika

Nedaj na se, nedaj svoje
Nemoj tuđe, prokleto je
Jer ko život tako prođe
Ponosan pred Boga dođe

Gdje god da te život nosi
Uvik moraš znati ko si, hej

Geni, geni kameni
Vatra gori u meni
Geni, geni kameni
Takvi smo mi rođeni
Uzmi ili ostavi

Loša bila 45ta
Rasula nas preko svijeta
A sad nova loza raste
Vratile se doma laste

Plave krvi, bijela lica
Rađaju se nova dica
Na kamenu ka na svili
Di oduvik mi smo bili

Gdje god da te život nosi
Uvik moraš znati ko si, hej

Geni, geni kameni
Vatra gori u meni
Geni, geni kameni
Takvi smo mi rodeni
Uzmi ili ostavi