Hrvatska među vodećim zemljama u uspostavi sustava za sigurnost lijekova

Zahvaljujući uspješno provedenim pripremnim aktivnostima Hrvatske organizacije za provjeru autentičnosti lijekova (HOPAL), Hrvatska je dostigla i prestigla veći broj europskih zemalja u vezi spremnosti na serijalizaciju lijekova, a sad kreće u provjeru funkcionalnosti sustava na manjem broju korisnika, priopćeno je u petak iz HOPAL-a

Od početka rada u rujnu 2017., HOPAL je uspio dostići ili prestići razinu uključenosti većine ostalih EU-ovih država u projekt serijalizacije, od kojih neke imaju svoje nacionalne organizacije, ekvivalentne HOPAL-u, dulje od dvije godine, kaže se u priopćenju.

Tijekom lipnja Hrvatska se pridružila IT sustavu te postala 12. zemlja EU koja je dobila odobrenje za rad, čime je omogućena provedba provjere funkcionalnosti sustava, koji mora biti spreman za početak rada do veljače 2019.

“Nakon opsežnih priprema, spremni smo na provedbu pilot projekta implementacije nacionalnog sustava za provjeru autentičnosti lijekova”, istaknula je izvršna direktorica HOPAL-a Morana Dostal dodavši kako Hrvatska želi biti predvodnica u borbi protiv krivotvorenih lijekova i time doprinijeti europskoj zdravstvenoj politici.

Podršku projektu serijalizacije pružilo je i Ministarstvo zdravstva, čiji su predstavnici istaknuli kako rade na spremnosti bolnica za priključenje u sustav.

Znajući da je svaki drugi lijek kupljen putem interneta krivotvoren, a količina krivotvorenih lijekova na svjetskom tržištu raste iz godine u godinu, Europski parlament i Europska komisija usvojili su 2011. Direktivu o krivotvorenim lijekovima, koja obvezuje sve sudionike lanca opskrbe lijekova da od 9. veljače 2019. na svaku kutijicu lijeka koji se izdaje na recept uvedu sigurnosna obilježja u vidu zaštite od otvaranja vanjskog pakiranja lijeka i jedinstvenog identifikatora.

To u praksi znači da će svaki pojedini serijalizacijski broj kutije lijekova koji se izdaju na recept, pa tako i u Hrvatskoj, biti unesen i dostupan u Europskom sustavu za provjeru autentičnosti lijekova, kao i u nacionalnoj bazi podataka, te će u svakom trenutku biti moguće provjeriti njegovo porijeklo, odnosno autentičnost lijeka.

U idućem razdoblju posebna će se pažnja posvetiti završetku implementacije svih funkcionalnosti Nacionalnog sustava za provjeru autentičnosti lijekova i organiziranoj provedbi priključenja svih krajnjih korisnika, najkasnije do kraja godine, navodi HOPAL. photo MyStockLibrary, Hina