Hvala svima na dočeku. Lakše mi je bilo igrati finale, nego stati ovdje pred vas

Prvo smo ga upoznali kao veselog i razigranog dječaka koji je djetinjstvo proveo na igralištima Donjeg Miholjca. Zatim je postao perspektivni nogometaš NK Osijek, a s godinama i vrhunski sportaš koji je karijeru nastavio graditi u najvećim svjetskim klubovima. Sve to i još mnogo više danas je Domagoj Vida – hrvatski reprezentativac srebrnog sjaja koji nikad nije zaboravio kraj i mjesto odakle je potekao, ali ni svoje susjede, prijatelje i sugrađane i svoj NK Jedinstvo iz Donjeg Miholjca. Čak ni u danima kada ga veličaju Hrvatska i svijet zbog povijesnog uspjeha hrvatskog nogometa.

Upravo tom Domagoju Vidi njegovi Donjomiholjčani pripremili su u utorak veličanstveni doček kakav ovaj kraj ne pamti. Kako i ne bi kada se čak i u ponedjeljak pri izlasku iz aviona iz Rusije na hrvatsko tlo pojavio u majici s natpisom “Brate, ja sam iz Miholjca” i time oduševio cijelu Slavoniju i Baranju koja ga je razdragano pratila u njegovoj radosti sa šokačkim šeširom na glavi duž cijelog puta do glavnog zagrebačkog trga.

4000 na dočeku

Nakon što su mu već ranije osnovnoškolci i vrtićarci posvetili milenijsku fotografiju, a gradski čelnici uz Turističku zajednicu na ulaze u Donji Miholjac postavili jumbo plakate s riječima podrške i zahvale Vidi i Vatrenima, ovih je dana i na miholjačkom silosu osvanuo golem transparent kao još jedan znak ponosa na Domagoja Vidu – sportaša čiji je rodni grad u utorak bio pretijesan da bi primio tisuće razdraganih građana koji su došli pozdraviti najbećara među hrvatskim reprezentativcima koji bi uskoro trebao dobiti i titulu počasnog građanina Donjeg Miholjca.
Dok su ga svi oni čekali u središtu grada i ispred dvorca Mailath, izaslanstvo Grada na čelu s gradonačelnikom Goranom Aladićem i Turističke zajednice s čelnicom Melitom Vidaković pripremili su mu iznenađenje na samom ulazu u grad, gdje su ga pozdravili i odjenuli u nošnju miholjačkog kraja. Uz nošnju, heroja je čekala i svečana šokačka zaprega koja ga je uz pratnju limene glazbe, vatrogasaca i bajkera odvezla duž Miholjca do razdraganog mnoštva koje ga je pozdravljalo i čestitalo mu.

Na pozornici ispred dvorca za njega je bio pripremljen i prigodni program, a onda je krenulo slavlje koje će se još dugo pamtiti, u kojem su predvodnici bili Slavonija bend, Tamburaški sastav Traminac, Cecilija te pjesnici s područja Donjeg Miholjca. Cijelu atmosferu dodatno je začinio i pečeni vol na ražnju koji se još od prijepodneva vrtio u miholjačkom parku, a za čiju su se nabavu zajednički pobrinuli Domagojevi prijatelji te brat Hrvoje.

Mađari oduševljeni

Posebno je impresivno bilo što je na dočeku Domagoja Vide bilo i mnoštvo medija iz susjedne Mađarske koji su došli Domagoju Vidi izraziti podršku svog naroda: njemu osobno i cijeloj hrvatskoj reprezentaciji, za koju su neumorno navijali na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Svima njima Domagoj je s puno strpljenja odgovarao na pitanja i govorio o impresijama za vrijeme turnira, ali i nakon dočeka koji ih je sve ostavio bez riječi. Kazao je i kako su na finalnoj utakmici s Francuskom sve do posljednjeg zvižduka suca hrvatski nogometaši vjerovali da mogu situaciju preokrenuti u svoju korist i osvojiti zlato i upravo su ta nevjerojatna vjera, zajedništvo i upornost bili jedna od najvećih odlika hrvatske reprezentacije koja je osvojila srca cijelog svijeta.

“Nismo osvojili zlato, ali smatram da je naša najveća pobjeda u tome što smo ujedinili narod i što smo svi disali kao jedan”, poručio je iz svog rodnog grada Domagoj Vida, uz kojeg je srca javnosti osvojio još jedan čarobno simpatični Vida – Domagojev trogodišnji sin David, koji je i ovom prigodom uživao na ramenima svog popularnog tate. Tamburaši su hrvatskom reprezentativcu odsvirali i “Vidin bećarac”, posebno pripremljen za tu prigodu.
Osim u Donjem Miholjcu, nakon spektakularnog dočeka srebrnih hrvatskih nogometaša koje je u Zagrebu dočekalo pola milijuna navijača, nogometašima su i u drugim gradovima priređeni svečani dočeci. U Varaždinu je tako spektakularno dočekan izbornik Zlatko Dalić. Splićani su se razveselili u velikom broju Vatrenima: Anti Rebiću, Ivanu Perišiću, Lovri Kaliniću i Ivanu Striniću. U Zadru je bilo posebno veselo jer tamo je građane pozdravio i najbolji igrač Svjetskog prvenstva u Rusiji – Luka Modrić.

Lidija Aničić / glas-slavonije.hr, foto Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Leave a Reply