Jadrolinijini čelnici navodno su namještali kupnju katamarana za svoju flotu. Index.hr opširno izvještava o tome. Cijena je dogovorena, brodovi nisu ni pregledani kako treba, prodavatelj nije dao nikakva jamstva…

Nikoga ne začuđuje što državni menadžeri muljaju s javnom nabavom. Doduše, ne spominju se narukvice za Upravu Jadrolinije, ali nema nikoga tko nije posumnjao u ‘plave kuverte’. I sve to spada u hrvatski političko-poslovni folklor. No u prvi mah začuđuje tko je na drugoj strani tog muljanja – Norvežani. Skandinavske zemlje obično se smatraju najotpornijima na korupciju. Prema indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2017., najmanje korumpirana država jest Novi Zeland, slijede Danska, Finska i Norveška.

No, sportskim rječnikom, jedno je korupcija na domaćem terenu, a nešto sasvim drugo na gostujućem. Teško je i zamisliti da norveška državna brodarska kompanija raspiše natječaj namješten za dobavljača iz Hrvatske. Na norveškom tlu sve će biti čisto. Ali kad se igra ‘u gostima’, ni Skandinavci, a ni ostatak razvijene Europe, ne biraju sredstva za dobivanje poslova do kojih im je stalo. Uostalom, na tranzicijskim tržištima treba se prilagoditi tranzicijskim pravilima. U Norveškoj posao dobije najbolji ponuđač, a u Hrvatskoj onaj koji najbolje podmaže. Pa kako cilj opravdava sredstvo, i Norvežani će podmazati šefove Jadrolinije u nekom tamo Hrvatistanu piše Lider.

 

 

Leave a Reply