U Zaboku otvoren novi proizvodni pogon prerade i proizvodnje metalnih dijelova

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je otvorenju novog proizvodnog pogona obrta „OMP“ Obrada metala

„Više od 18 milijuna kuna uloženih u novi pogon prerade i proizvodnje metalnih dijelova vrijedno je svake pozornosti. Novi strojevi i oprema, nova zapošljavanja i nova vrijednost koja će se ovdje stvarati odašilju poruku kako se u Hrvatskoj isplati ulagati i poslovati“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović na svečanosti otvorenja novog proizvodnog pogona prerade i proizvodnje metalnih dijelova „OMP“ u Zaboku.

Ocijenila je pozitivnim činjenicu kako se 80 % proizvoda tvrtke izvozi te istaknula kako je izvozno orijentirana proizvodnja temelj gospodarskog razvoja Hrvatske. „Moramo biti svjesni da na razvoj našeg gospodarstva utječu demografski trendovi, obrazovni sustav, potreba za brzim stjecanjem novih znanja, vještina i kompetentnosti potrebnih u suvremenoj ekonomiji i društvu“, kazala je Predsjednica.

Naglasila je važnost donošenja demografskih mjera. „Krajnje je vrijeme da parcijalne i povremene mjere zamijenimo konzistentnom državnom populacijskom politikom koja će u središte staviti upravo domaću radnu snagu kao najvrjedniji resurs gospodarskog i svakog drugog razvoja koja zaslužuje ne samo dostojnu plaću već i uvjete dostojne života radnika i dostajan život u našoj Hrvatskoj“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dodala je kako je strukovno obrazovanje u uskoj vezi s problematikom nedostatka radne snage. U tom smislu, kazala je kako se mora omogućiti da strukovno obrazovanje postane privlačno, relevantno i povezano s tržištem rada te da mladoj osobi omogući ne samo stjecanje kompetencija za osobni rast i razvoj, već i šansu da svojih radom osigura dostojan život sebi i svojoj obitelji te društvenu afirmaciju. izvor Predsjednica.hr