Otvorena izložba Andree Musa u Galeriji svetog Krševana / Foto

Umjetnica Andrea Musa dočarala je posjetiteljima protok vremena u formi beskonačnog gibanja morske površine, a postavljanjem svih formata u istu razinu ostvarena je dinamika koja je podudarna s amplitudom vala

U četvrtak 5. srpnja 2018. svečano je otvorena samostalna izložba akademske umjetnice Andree Musa pod nazivom “Svijet se i dalje kreće” u Galeriji svetog Krševana. Ovom izložbom se Andrea Musa po prvi put predstavila svojim radom u Šibeniku i to djelima koje do sada nije izlagala. Autorica je likovni postav izložbe osmislila u direktnoj komunikaciji s dugom i značajnom poviješću samog prostora galerije.

Na izložbi su posjetitelji mogli razgledati ukupno 18 radova od kojih je jedan rad – diptih većeg formata centralno smješten u prostor nekadašnje apside, dok je 17 slika okomitog manjeg formata raspoređeno po okolnim zidovima. Svi radovi prikazuju horizont i gibanje mora te se manji formati s obje strane vizualno slijevaju u veliko centralno postavljeno more. Ovakvim postavom umjetnica Andrea Musa dočarala je posjetiteljima protok vremena u formi beskonačnog gibanja morske površine, a postavljanjem svih formata u istu razinu ostvarena je dinamika koja je podudarna s amplitudom vala. Na otvorenju izložbe posjetiteljima su se obratile voditeljica galerije Antonija Modrušan, kustosica izložbe Sonja Švec Španjol i umjetnica Andrea Musa.

U novom ciklusu radova Andree Musa more postaje medij za doživljaj osjetilnog prostorno-vremenskog protjecanja pri čemu promatramo promjenjivost materijalnog svijeta koji je u stalnom pokretu. Vrijeme je ona snažna nevidljiva sila koja igra ključnu ulogu, jer u njoj nastaju, mijenjaju se i nestaju sva bića i pojave. Prihvaćanjem neminovnih učinaka vremena pronalazimo ljepotu u našem jedinstvenom postojanju. Svaka jedinka u prirodi otvara pojedincu mogućnost suočavanja sa samim sobom. Neovisno o tome je li riječ o planini, rijeci, moru ili nekom drugom elementu prirode, on nas kroz vlastitu snagu beskonačnog trajanja i kretanja potiče da spoznamo vlastitu ulogu unutar prostorno-vremenskog kontinuuma. U potrazi za osobnim dijalogom s velikim nepoznatim, Andrea Musa zakoračila je u područje neistraženog i neotkrivenog s ciljem doživljaja osjećaja slobode koji pruža otvoreni horizont, zvuk vječnog kretanja morske površine i poznati miris slanog zraka.

Izložba se može pogledati do 21. srpnja 2018. godine u Galeriji svetog Krševana u Šibeniku.

Sonja Švec Španjol