U Banskim dvorima održana 5. sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na 5. sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju

Predsjednica Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica za demografiju Nada Murganić izrazili su zadovoljstvo održavanjem sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju na kojoj su razmotrene mjere vezane uz rad nedjeljom, smanjenje troškova za obitelji s više djece, zaštitu trudnica, uvođenje obiteljske kartice i drugo.

Predsjednica Republike ustvrdila je kako je za nju današnja sjednica važan korak u budućoj suradnji oko egzistencijalnog pitanja za Republiku Hrvatsku, “a to je preokretanje trenutnih negativnih demografskih trendova”.

Kazala je kako se jako puno može napraviti u sinergiji, u koordinaciji ne samo između tijela državne vlasti te s privatnim i javnim sektorom, akademskom zajednicom, kako bi se u Hrvatskoj stvorili uvjeti “u kojima naši građani žele živjeti, uvjete pod kojima bi se oni koji su iselili željeli vratiti u Hrvatsku, uvjete kakvi postoje u onim državama u koje ljudi trenutno odlaze”.

“Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da mlade obitelji u Hrvatskoj žele imati veći broj djece nego što danas imaju. Dakle, nije problem u tome da li obitelji želi djecu, da li žene žele rađati, već u tome da stvorimo uvjete u kojima bi se to moglo ostvariti”, istaknula je.

Izrazila je zadovoljstvo mjerama Vlade koje idu k tome da se podigne prag drugog dijela rodiljne naknade. “Znam da je to financijski zahtjevno, međutim, kao što sam rekla, ulaganje u ljude doista je ulaganje u budućnost”, kazala je.

“Drago mi je da smo potaknuli interes i uključenost javnosti i nadam se da ćemo nastaviti u tom smislu da ćemo zajedno surađivati, da ćemo uključiti sve dionike društva, ne samo u raspravu o demografskoj situaciji, nego i načinima rješavanja i jednoj pozitivnoj kampanji osvješćivanja u društvu o mogućnostima koje Hrvatska pruža i pružat će za ostanak mladih te njihovo vraćanje nakon stečenog iskustva u drugim državama”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica Republike javnosti je svoje mjere predstavila prije dvadesetak dana, a predsjednik Vlade Plenković je nakon njihovog predstavljanja danas u Vladi ocijenio da su one “dodatni doprinos unapređenju populacijske politike, rješavanju negativnih trendova u prirodnom priraštaju te jednoj promjeni klime u društvu kada je riječ o demografskoj politici”. Istaknuo je da je na sjednici podržan niz aktivnosti koje je Predsjednica predložila. “Te mjere se u najvećoj mjeri komplementarne s onim što radi Vlada, a nastavit ćemo našu suradnju kao i do sada”, kazao je predsjednik Vlade.

Na sjednici je odlučeno i da će posebni savjetnik Predsjednice za demografiju Anđelko Akrap biti uključen u rad Vijeća.

Ministrica Muganić u pogledu mjera Predsjednice Republike kazala je kako je riječ o “živom dokumentu” u kojem su Banski dvori u gotovo svim točkama prepoznali aktivnosti koje je Vlada već “začela ili su uznapredovale”. “I svakim danom radit ćemo na dogradnji tog našeg zajedničkog programa, s ciljem oporavka cijelog našeg društva”, dodala je. izvor predsjednica.hr