Skip to content

Hrvatski filmovi i filmaši na 53. izdanju Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary

U natjecateljskom programu 53. izdanja Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary, koji se održava od 29. lipnja do 7. srpnja, prikazat će se dugometražni igrani film “Dišući u mramor” nastao u litavsko-latvijsko-hrvatskoj koprodukciji te, izvan konkurencije, “Beskrajni rep” redateljice i scenaristice Željke Sukove, “Chris The Swiss” Anje Komfel i “U slučaju rata” Jana Geberta, priopćio je HAVC

Dugometražni igrani film “Dišući u mramor” redateljice Giedre Beinoriute, nastao u litavsko-latvijsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Matija Radeljak, Aning Film) dio je natjecateljskog programa East of the West festivala u Karlovim Varima.

Film je snimljen prema istoimenu bestselleru Laure Sintije Černiauskaitė, a donosi priču o Izabeli i njezinom suprugu koji posvoje šestogodišnjeg dječaka koji nikako ne može njihovu obitelj prihvatiti kao svoj dom. Na filmu je radio i hrvatski ton majstor i dizajner zvuka Ivan Mihoci.

Dugometražna dokufikcijska alegorija “Beskrajni rep” redateljice i scenaristice Željke Sukove svoju će svjetsku premijeru imati u nedjelju, 1. srpnja. Film je nastao u produkciji riječke Udruge UKUS, financiran je sredstvima HAVC-a i Grada Rijeke, a prikazat će se u sklopu festivalskog nenatjecateljskog programa ‘Imagina’ u kojem se prikazuju naslovi nekonvencionalnog pristupa naraciji i stilu.

U sklopu programa ‘Another View’ prikazuje se i dugometražni dokumentarni film “Chris The Swiss” Anje Komfel, nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Siniša Juričić, Nukleus film), koji je premijeru imao na ovogodišnjem Tjednu kritike, paralelnoj sekciji Filmskog festivala u Cannesu.

U revijalnom programu novih čeških filmova našao se i dugometražni dokumentarni film “U slučaju rata” redatelja Jana Geberta, nastao u češko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatske producentice su Miljenka Čogelja i Dana Budisavljević, Hulahop). Također, u nenatjecateljskom programu ‘Horizons’ prikazuje se i dugometražni igrani film “Hladni Rat” Pawela Pawlikowskog koji je dijelom sniman u Splitu.

Hrvatski filmaši sudjeluju i u industrijskom dijelu festivala. Ove godine hrvatski predstavnik programa ‘Karlovy Vary – Work in progress’ je debitantski igrani film Jure Pavlovića “Mater”, nastao u produkciji Bojana Kanjera i Jure Pavlovića (Sekvenca).

Program je namijenjen odabranim filmovima u fazi postprodukcije s područja Središnje i Istočne Europe. Uz mogućnost osiguranja izravne financijske potpore, predstavljenim filmovima i producentima program nudi i mogućnost osiguranja post-produkcijskih usluga potrebnih za dovršetak filma.

Nadalje, organizacija European Film Promotion odabrala je Juditu Gamulin i njen kratkometražni igrani film “Marica” za sudjelovanje na platformi ‘Future Frames’, koja se održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima. Tijekom trajanja programa, od 1. do 4. srpnja, filmaši će svoje radove predstaviti međunarodnoj publici, stručnjacima iz industrije i medijima. Hina