Točno je kako je u Hrvatskoj takvo siromaštvo da svi vape da imaju standard kao HDZ-SDP-ovci

Hrvati nikad nisu bili poznati kao veliki retori. Najveći hrvatski govori usporedivi s najvećim svjetskim govorima mogu se nabrojati na prste jedne ruke radnika u pilani

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Sebehvala kad se štogod dobro ali minorno učini sebeljubna je u istoj mjeri u kojoj je nemušto eskapističko poricanje vlastite odgovornosti u slučaju kad se štogod ne učini, propusti učiniti ili učini loše. Ako je tome tako, ne treba se nadati kako će najsvetiji dani ove države transakcidentacijom loše do osrednje govornike i polemičare pretvoriti u Demostenovu djecu.

„Ljubav se očituje ostajanjem.“ Ljubav prema čemu, nezaposlenosti, blokadi, ovrsi, neplaćanju rada, mizernoj plaći za isti rad (za koji se drugdje u domovini nam Europi biva višestruko više plaćen) i ostalim oblicima sporog samoubojstva? Ako domovina nije država nego ljudi, onda ljubav prema kome? Onima koji se hvale padom nezaposlenosti s 300.000 na 100.000 pri čemu je 200.000 napustilo Hrvatsku? Uostalom, ako se ljubav očituje ostajanjem, što se očituje odlaskom? Mržnja? Ako ljudi ne napuštaju Hrvatsku jer ju mrze, onda niti ne ostaju jer ju vole. Ako ostaju jer u njoj imaju solidne izvore prihoda i mogu lagodno živjeti, a koliko ih neposredno i posredno živi od javnog novca nije niti vrijedno spomena, onda i odlaze jer u njoj to isto nemaju i ne mogu. Ljubav se očituje odlaskom. Hrvatsku se voli napuštanjem.

„U Africi je takvo siromaštvo da svi vape da imaju standard kakav je u Hrvatskoj.“ U dijelovima Afrike kudikamo prostorno većima, s više stanovnika i razvijenijim slobodnim gospodarstvom standard je kudikamo viši nego u Hrvatskoj i tim ljudima ne pada na pamet ići s konja na magarca ili kornjaču koja nosi ravnu Zemlju. Točno je kako je u Hrvatskoj takvo siromaštvo da svi vape da imaju standard kao HDZ-SDP-ovci. Ako vapaj ostane neuslišan, onda odlaze u zemlje Europe gdje je za čudo Božje standard viši. S obzirom na ritam i tempo zaostajanja za EU, uskoro bi se egzodus Hrvata (movement of Croatian people) mogao rasprostrijeti i na Rumunjsku. Mala ali stabilna zajednica od oko 14.000 Hrvata u Rumunjskoj mogla bi doživjeti demografski boom. Istina je da je u Hrvatskoj takvo siromaštvo da svi vape da imaju standard kakav je u ostatku Europske unije, a ljubav prema takvom standardu pokazuju odlaskom.

Ostavimo se ovih izjava jer su loše, nepromišljene i plodovi nerada, jer kao što znamo „po plodovima ćemo ih prepoznati“. Jedine koje smo ovih dana na taj način prepoznali su Hrvatska nogometna reprezentacija i tenisači. Nadajmo se kako će nogometaši danas s obzirom na sebe i suparnika primjerenim omjerom pametne i lijepe igre pobijediti Island i osvojiti prvo mjesto u skupini. Takav bi rezultat govorio jezikom nogometa. Primanje i dodavanje lopte onome kome ju se može i treba dodati jezične su igre i govorni čini tog jezika. Lopta je jezik nogometa, a hrvatski nogometaši dok šute i dodaju se najbolji su hrvatski govornici.