Najveći ruski sportski list: Što ako se “Vatreni” tek zagrijavaju?

Novinari najvećeg ruskog sportskog lista, Sport Express, fascinirani pobjedom “Vatrenih” nad Argentinom razmišljaju o tome hoće li ova Hrvatska ponoviti uspjeh sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. ili će možda otići i dalje

Sad već davne 1998. godina, Hrvatska se po prvi put pojavila na Svjetskom prvenstvu u nogometu, te osvojila treće mjesto. Iako je 1996. dospjela do četvrtfinala Europskog prvenstva, Hrvatska je ipak bila relativno nepoznat “igrač” u svijetu. Radilo se o mladoj državi, u kojoj je polovica igrača igrala za domaće klubove. Naravno, bile su tu zvijezde poput napadača “Reala”, Davora Šukera, veznog igrača iz “Milana”, Zvonimira Bobana te braniča iz “Evertona”, Slavena Bilića, no, to treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. dalo je toj generaciji titulu “zlatne generacije”.

Danas, dva desetljeća kasnije, situacija je nešto drukčija. Gotovo svi reprezentativci igraju za strane klubove – engleska, njemačka, španjolska, talijanska i francuska liga, a samo vratar Livaković i vezni igrač, Bradarić igraju u hrvatskoj ligi i oba su rezervni igrači.

Ako gledamo pojedinačne igrače, Hrvatska se može pohvaliti doslovno najboljim igračima na svijetu na pozicijama na kojima igraju – Modrić, Rakitić, Mandžukić – vrhunski igrači poznati svima koji prate nogomet.

No, jaka imena ne znače nužno i dobru igru, što se vidjelo na utakmici između Argentine i Hrvatske, u kojoj je Argentina izgubila s rezultatom 0:3. foto Elsa GETTY IMAGES, hr.rbth.com