Svaka slika je obilježena je i prepoznatljiva svojom osobenom bojom, tlo prekriveno zlatnom bojom žita, iznad kojeg vijori nesputana moć vjetra, ispod neba, gornjeg sloja slika

Dvadest i prvog lipnja ove godine, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Goran Petrač predstavit će se u Minhenu , u organizaciji Generalnog konzulata RH, samostalnom izložbom „Putovanje u slikarstvo“. Petrač izlaže dvadesetak ulja i akrila na većim i velikim formatima platna, riječ je o izboru iz novije, vrlo bogate slikareve produkcije.

I ovom prigodom opažamo nastavak razvoja karakterističnog motiva, odnosa slojeva,igru ploha, odnosa neba i zemlje uz izrazite turbulencije u prostoru između, sve izvedeno snažnom kolorističkom gestom, u različitim kombinacijama dominantnih boja.

Svaka slika je obilježena je i prepoznatljiva svojom osobenom bojom, tlo prekriveno zlatnom bojom žita, iznad kojeg vijori nesputana moć vjetra, ispod neba, gornjeg sloja slika. Vibracija gibanja gotovo se može opaziti, osjetiti, dok stojite sučeljeni sa Petračevom slikom i zapravo ste pomalo i u čudu, kako autor toliku energiju i njezino nepredvidljivo gibanje može držati unutar okvira slike.

Vrlo raznolike kombinacije tri vodoravna sloja slike uz gotovo jednaku nazočnost vidljivog komešanja i gibanja, uz nezaustavljivo prskanje boje koja ostavlja dubok, trajni trag svoje nazočnosti.

Što je važnije? Energija ili boja? Petrač je jednostavno obojio, kolorirao raznovrsne energetske stupnjeve i onako pokretljive smjestio ih, usadio izmeđa tla i neba, kao svojevrsni simbol života.

Sve Petračeve slike pršte energijom, kontinuiranim gibanjem u svim pravcima, rotacijama, dok mi svjedočimo o stvarnosti postojanja njihova traga.

Cijeli je ciklus obilježen kolorističkom erupcijom, no, kontroliranom, ona nije divlja, slikar posjeduje moć nad njom.

Svaka Petračeva slika nosi svoju priču, svoju dilemu ili zagonetku, tajnu prekrivenu slojevima boje koje se promatraču ne otvaraju lako i brzopleto, potrebno je iznaći šifru pristupa za razumijevanje scene koja se odvija pred nama.

Petrač je autor, već sada, vrlo značajnog i opsežnog opusa, umjetnik s vrlo specifičnim rukopisom,kreator nekoliko zapaženih i vrlo osobenih ciklusa,niza slika u kojima dominiraju boje i priča o svakodnevnom putovanju slikara u slikarstvo..

Miroslav Pelikan

Leave a Reply

Your email address will not be published.