U Uredu predsjednice Republike Hrvatske održao se Dan otvorenih vrata na temu „Službe za spašavanje – uvijek uz nas kad je najteže“, a pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske gorske službe spašavanja prikazali su vježbe spašavanja

„Želimo vas na ovaj način upoznati s ovim plemenitim pozivima, pokazati koliko cijenimo ulogu ovih ljudi, koji su često jedina nada i spas za unesrećene“, kazala je Predsjednica te poručila kako je primjereno da ih se sjetimo ne samo kada se dogodi neka nesreća, već i u trenucima kada nam njihova pomoć i nije potrebna.

„U prošloj godini svjedočili smo neuobičajeno velikom broju velikih prirodnih nepogoda, a zahvaljujući prvenstveno naporima službi spašavanja ti su događaji protekli bez ljudskih žrtava. To pokazuje njihovu važnost za naše cjelokupno društvo, za osjećaj da živimo u sigurnosti“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Stožerni narednik Ozren Orban građanima je predstavio vježbu traganja i spašavanja, što predstavlja jednu od najsloženijih zadaća izvlačenja unesrećenih osoba, a koju Zapovjedništvo specijalnih snaga provodi u suradnji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom.

Hrvatski crveni križ, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba pripremili su praktičnu prezentaciju opreme i postupaka koje provode te izložili opremu i prijevozna sredstva, a građani su imali priliku upoznati se s njihovim načinima pružanja pomoći i ponašanja u kriznim situacijama. izvor predsjednica.hr

Leave a Reply