Izložbom “Dnevnik čitanja” akademska umjetnica Lena Kramarić proniknula u Držićevu bit / Foto!

Ključna poveznica između Držića i Lene je knjiga, s time da je Držić svoje knjige ispunjavao tekstovima i riječima, a Lenina je knjiga vizualni dnevnik, kompilacija kolaža, crteža, skica, onaj prvi korak istraživačkog procesa opusa prije nego su nastale slike

U petak ,25. svibnja 2018., u 20 sati u Domu Marina Držića svečano otvorena samostalna izložba slikarice Lene Kramarić pod nazivom “Dnevnik čitanja”.

Na otvorenju su govorili ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić, kustosica izložbe Sonja Švec Španjol i umjetnica Lena Kramarić, dok je predsjednik Upravnog vijeća Doma Marina Držića Pavo Jančić svečano otvorio izložbu.

Na izložbi su posjetitelji mogli razgledati deset posve novih i do sada neizlaganih slika u kombiniranoj tehnici, ali i jedinstvenu knjigu umjetnice. Posebnost izložbe leži u činjenici kako je umjetnica izložila i vlastiti radni materijal – boje, kistove, olovke – koje je koristila u nastanku radova za ovu izložbu pa su posjetitelji mogli pratiti cjelovit proces od razrade ideje ciklusa (kroz knjigu umjetnice koja sadrži tekstove, promišljanja, skice, crteže i kolaže koji su prethodili nastanku slika i nastajali su paralelno s istraživačkim procesom lika i djela Marina Držića), pa do gotovih slika koje interpretiraju teme i sadržaje koji su inspirirali umjetnicu.

Radovi su nastali kao rezultat umjetničinog pomnog i slojevitog istraživanja života i stvaralaštva Marina Držića, te tradicije, običaja i povijesti Grada. Umjesto vođenja klasičnog dnevnika čitanja, Lena Kramarić svoja otkrića bilježi u formi tekstualnih crteža i slojevitih slika. Svaki motiv je okidač, poveznica ili temelj za razradu nečeg novog i osobnog. Držićevi osebujni likovi podsvjesno ulaze u likovni rukopis i ikonografiju Lene Kramarić, dok se riječi postepeno transformiraju u likovni govor i postaju glavno interpretativno sredstvo suvremenog društva. Pod krinkom veselja, zabave i komike Marin Držić i Lena Kramarić otkrivaju dublju sliku – sliku stanja psihe i sliku stanja društva – ondašnjeg i današnjeg.

“Na ovoj izložbi osim posve novih deset slika koje dosad nisu izlagane i koje je Lena napravila ciljano za ovu izložbu, posjetitelji će moći vidjeti i radni pribor, materijal, boje koje je umjetnica koristila u svom radu te tako bolje razumjeti slojevitost i kompleksnost samih radova. Ključna poveznica između Držića i Lene je knjiga, s time da je Držić svoje knjige ispunjavao tekstovima i riječima, a Lenina je knjiga vizualni dnevnik, kompilacija kolaža, crteža, skica, onaj prvi korak istraživačkog procesa opusa prije nego su nastale slike. Lenin dosadašnji opus vrlo je osoban i u njemu je interpretirala je svoj život, obitelj. Istražujući Marina Držića Lena je pratila baš te poveznice, kako je dijelio ljude na dobre i loše, kako je kritizirao vlast”, rekla je kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol.

Ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić istaknuo je kako je iza ove izložbe odličan rad te kako je Lena Kramarić svakom slikom ušla u Držića. “Svaka slika večeras predstavlja osebujni rad. Kad sam pogledao obrise slika, pitao sam Lenu kako je to uspjela. A ona je u principu dala samu sebe. Vjerujte mi da je uspjela proniknuti u Držićevu bit, njegov život”, istaknuo je Matić.

Izložbu je otvorio predsjednik Upravnog vijeća Doma Marina Držića Pavo Jančić.

autor fotografija: Božo Radić