Priprema:
- U manjem loncu pomiješajte vodu i šećer i zagrijte do vrenja. Kada zakipi, kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta, a zatim dobiveni šećerni sirup stavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
- Odmrznuto šumsko voće izmiksajte u blenderu zajedno s ohlađenim šećernim sirupom te sokom i koricom limuna. Dobivenu smjesu propasirajte kroz gusto cijedilo uz pomoć žlice, kojom je potrebno dobro protisnuti voćnu kašu kroz cijedilo.
- Propasiranu smjesu voćne kaše i šećernog sirupa izlijte u posudu za pečenje dimenzija oko 20×30 cm. Posudu stavite u zamrzivač da se hladi, a nakon sat vremena je izvadite i, počevši od vrha, vilicom sastružite voćnu smjesu kako bi postala pahuljasta. Naposljetku, posudu opet vratite u zamrzivač.
- Granitu biste trebali hladiti ukupno oko 4 sata, a svakih sat vremena je izvadite iz zamrzivača i obradite vilicom. Prilikom obrade posebno pazite da sastružete voćnu smjesu sa rubova posude.
ledo.hr