Skip to content

FILM – Portreti: francuski noir Jean-Pierrea Melvillea u Narodnom sveučilištu Sesvete

Od 10. do 24. svibnja

Sa samo 14 filmova u 25 godina Jean-Pierre Melville postao je međunarodna legenda. Ledena apstrakcija, noćna atmosfera, intimistička mitologija podzemlja, oporo nasilje i muška prijateljstva sačinjavaju kultnu filmografiju majstora kriminalističke tragedije. Melville je utjecao na velike čak i azijske filmaše poput Johnnya Toa i Johna Wooa.

Četvrtak 10. svibnja u 19h

Le Doulos (1963.)

1h48

Uloge : Serge Reggiani, Michel Piccoli, Jean-Paul Belmondo

Maurice Faugel, po izlasku iz zatvora rješava neke stare račune i priprema novu pljačku s prijateljem Silienom. Ne zna da je Silien prokazatelj.

Četvrtak 17. svibnja u 19h

Léon Morin, svećenik (1961.)

2h10

Uloge: Emmanuelle Riva, Jean-Paul Belmondo

Jedan od gradića u okupiranoj Francuskoj tijekom Drugog svjetskog rata. Mlada i lijepa udovica Barny (Emmanuele Riva) živi sama s maloljetnom kćerkom sve teže podnoseći nazočnost nacista u zemlji, ali i vlastitu usamljenost. Kako je uvjerena ljevičarka, Barny za razliku od svojih sugrađana utjehu ne može pronaći u vjeri. Jednog dana ogorčena svojom svakodnevicom Barny uđe u mjesnu crkvu i naišavši na prvog svećenika počne kritizirati religiju. Međutim, mladi je i naočiti svećenik Léon Morin (Jean-Paul Belmondo) strpljivo sasluša i pokuša joj iznijeti vlastite argumente u korist vjere. Iznenađena njegovim pristupom Barny odluči što češće razgovarati s ocem Léonom shvaćajući polako da se zaljubljuje u njega”

Adaptacija romana Léon Morin, svećenik autorice Béatrix Beck, objavljenog 1952. koji je osvojio nagradu Goncourt.

Četvrtak 24. svibnja u 19h

TIŠINA MORA (1949.)

1h28

Uloge : Howard Vernon, Nicole Stephane, Jean-Marie Robain

Njemački časnik Werner nastanjuje se 1941. u seoskoj kući u kojoj žive jedan stariji čovjek i njegova nećakinja. Werner je obrazovan i civiliziran, poznavatelj francuske kulture te savršeno vlada francuskim jezikom. Iako pokušava objasniti razloge njemačke okupacije Francuske, jedini odgovor njegovih domaćina je stalna šutnja. Nakon posjeta Parizu, šokiran bezobzirnošću svojih sunarodnjaka, Werner zatraži premještaj.