Poziv na sudjelovanje na Izložbi hrvatskog dizajna 1718

Hrvatsko dizajnersko društvo objavljuje javni poziv za prijavu radova na Izložbu hrvatskog dizajna 1718, koja će se održati od 25. listopada do 25. studenog 2018. godine u Muzeju za umjetnost i obrt i susjednom Salonu Izidor Kršnjavi. Izložba hrvatskog dizajna središnja je i najveća strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj, koja se održava od 1999. u bijenalnom ritmu. Na Izložbi će se predstaviti selekcija recentne dizajnerske produkcije nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja koja obuhvaća profesionalne i studentske radove iz različitih dizajnerskih disciplina. Rok za prijavu radova je 17. lipnja 2018. do ponoći.
UVOD

Izložba hrvatskog dizajna žirirani je prikaz recentne dizajnerske produkcije tijekom dvogodišnjeg razdoblja u različitim dizajnerskim disciplinama te obuhvaća profesionalne i studentske radove iz područja vizualnih komunikacija, produkt dizajna, ambalaže, dizajna novih medija, modnog i odjevnog dizajna, prostorne signalizacije, dizajna postava izložbi itd. Izložbe hrvatskog dizajna održavaju se od 1999. godine i do danas su jedina manifestacija takvog formata u Hrvatskoj koja obuhvaća sva područja dizajna, te već niz godina ima izuzetan odaziv stručne i široke javnosti.

Svrha izložbe je doprinos afirmaciji dizajna kao tržišno i društveno relevantne struke. Strogom selekcijom prijavljenih radova izdvaja se i vrednuje najbolje u suvremenom hrvatskom dizajnu te uspostavlja i održava visoke kvalitativne kriterije i standarde u suvremenoj produkciji. Izložba 1718 teži obuhvatiti ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj – od izrazito tržišno uvjetovanih projekata do onih nastalih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu.

Radovi predstavljeni na Izložbama hrvatskog dizajna prolaze oštru selekciju žiratora, koja ne valorizira samo dizajnersku pismenost projekata već i eksperimente, propitivanje društvenog konteksta, kvalitetne autorske iskorake te prije svega kulturnu vrijednost dizajna. Jednaka pozornost posvećuje se i neprofitnim projektima studenata svih studija dizajna u Hrvatskoj, a izložba ujedno reflektira i temeljan odnos dizajna i gospodarstva, što se posebice pokazalo važnim kroz fluktuaciju prisutnosti industrijskog dizajna na dosadašnjim izložbama.

Cilj izložbe je autentično dokumentirati “trenutak” dizajnerske profesije unutar dvogodišnjeg perioda, prostrti pred publiku panoramsku sliku visokopostavljenih profesionalnih standarda te relevantnih tendencija koju u datom trenutku želimo zabilježiti kao svojevrsni oslonac i podsjetnik za budućnost.

KATEGORIJE

Radovi na izložbi 1718 bit će predstavljeni u sljedećim kategorijama:

1_ dizajn vizualnih komunikacija

2_ dizajn u digitalnim medijima / dizajn interakcija

3_ dizajn ambalaže

4_ industrijski / produkt dizajn

5_ prostorne i grafičke intervencije i sistemi

6_ modni i odjevni dizajn

7_ cjeloviti projekt / proizvod

8_ projekt / inicijativa / kritički dizajn

Svi radovi koji se prijavljuju na izložbu trebaju biti realizirani, s iznimkom radova koji se prijavljuju unutar kategorije “projekt/inicijativa/kritički dizajn”.

PRIJAVA RADOVA

Prijave radova traju od 7.5. do 17.6.2018. putem obrasca za prijavu profesionalnih i studentskih radova. Detaljni uvjeti, način prijave, kriteriji vrednovanja radova te način rada Selekcijske komisije i Ocjenjivačkog suda opisani su u nastavku. Izložba će se otvoriti 25. listopada 2018. u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Dio izložbenog postava prikazat će se u Salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu.

SELEKCIJA RADOVA

Odabir pristiglih radova obavit će Selekcijska komisija u sastavu: Boris Greiner (grafički dizajner), Dejan Dragosavac Ruta (grafički dizajner), Vedran Kasap (produkt dizajner), Ana Labudović (grafička dizajnerica), Mario Lončarić (programer i UX konzultant), Tomislav Mostečak (modni dizajner) i Nika Pavlinek (dizajnerica).

NAGRADE

Na izložbi će se dodijeliti Velika nagrada HDD-a, Nagrada za doprinos diskursu o dizajnu i Nagrade prema kategorijama prijave.

Velika nagrada HDD-a dodjeljuje se projektu koji je, prema ocjeni Međunarodnog ocjenjivačkog suda, svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti značajno odskočio u odnosu na ostatak dizajnerske produkcije. Selekcijska komisija u lipnju će za ovu nagradu nominirati tri projekta koji su u protekle dvije godine metodama dizajna ostvarili zamjetan učinak i pozitivne pomake u socijalnom, kulturnom i ekonomskom kontekstu, a Međunarodni ocjenjivački sud će potom u rujnu odlučiti o prvonagrađenom projektu.

Nagrada za doprinos diskursu o dizajnu dodjeljuje se jednom radu za koji se smatra da je, unatrag dvije godine, donio bitne pomake razvoju kritičkog i teorijskog diskursa o dizajnu, koji potiče na dijalog struke i javnosti te u konačnici utječe na širenje znanja o dizajnu. Ova nagrada odnosi se na projekte različitih formata i tipologija koji razvijaju teorijski i kritički diskurs o dizajnu na relevantan način, primjerice izložbe ili serije izložbi, manifestacije, publikacije ili serije publikacija, tekstove, znanstvene radove, televizijske i radijske emisije itd. Rad ne mora (ali može) biti u selekciji za Izložbu, predlažu ga članovi Selekcijske komisije, a potvrđuje Upravni odbor HDD-a.

Nagrade u pojedinim kategorijama dodjeljuju se radovima koji pokazuju izvrsnost u svim fazama osmišljavanja i izvedbe i predstavljaju pokazne primjere dobre prakse u dizajnu.

Kako bi se na što kvalitetniji i fleksibilniji način odgovorilo na problem velikog raspona tipologija radova unutar široko definiranih kategorija, Ocjenjivački sud može dodijeliti i Priznanja Hrvatskog dizajnerskog društva.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom ico-D (International Council of Design Associations) te će se dodijeliti i posebna nagrada za izvrsnost – ico-d Excellence Award.

Na osnovi odluke Upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva, Nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo dodijelit će se Matku Meštroviću za izniman doprinos hrvatskom dizajnu.

OCJENJIVAČKI SUD

Ocjenjivački sud će biti sastavljen od članova Selekcijske komisije: Boris Greiner (grafički dizajner), Dejan Dragosavac Ruta (grafički dizajner), Vedran Kasap (produkt dizajner), Ana Labudović (grafička dizajnerica), Mario Lončarić (programer i UX konzultant), Tomislav Mostečak (modni dizajner) i Nika Pavlinek (dizajnerica), te dva člana iz inozemstva: Susan Sellers (grafička dizajnerica, SAD) i Slavimir Stojanović (grafički dizajner, Srbija).

POSTAV I VIZUALNI IDENTITET

Vizualni identitet: Marino Krstačić Furić, Ana Tomić i Lana Cavar.

Postav: TBA

PARTNERI PROJEKTA

Muzej za umjetnost i obrt, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb i Salon Izidor Kršnjavi.

POSTAVLJANJE PITANJA

Sva pitanja u vezi s prijavom radova mogu se poslati na 1718@dizajn.hr.

ROKOVI

7.5.2018. – objava raspisa

do 17.6.2018. do ponoći – prijava radova elektroničkim putem

od 18.6.-21.6.2018. – zaprimanje radova (ispisi radova/originali)

do 10.7.2018. – objava selektiranih radova za Izložbu 1718 i objava nominacija za Veliku nagradu HDD-a

25.10.2018. – otvorenje izložbe

Uvjete sudjelovanja te način rada radnih tijela Izložbe hrvatskog dizajna 1718 možete naći u PRAVILNIKU

PRIJAVNICA ZA PRIJAVU PROFESIONALNIH RADOVA

PRIJAVNICA ZA PRIJAVU STUDENTSKIH RADOVA