U Fond imena za zagrebačke ulice uvršteno ime liječnika dr. Ivana Šretera

Dr Ivan Sreter

Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine prihvatio je prijedlog Hrvatske liječničke komore (HLK) da se u Fond imena za dodjelu naziva ulica uvrsti ime dr. Ivana Šretera mirotvorca i ravnatelja bolnice u Lipiku koji je ubijen 1991.

Odbor je prihvatio prijedlog HLK-a za pokretanje postupka kojim bi se dio ulice u kojoj se nalazi Klinički zavod za ortopedska pomagala KBC-a Zagreb nazvao imenom liječnika i humaniste, hrvatskog Gandhija dr. Ivana Šretera.

Dr. Šreter, heroj i mučenik, ravnatelj bolnice u Lipiku i predsjednik Kriznog štaba za zapadnu Slavoniju nasilno je odveden 18. kolovoza 1991. te prema izjavama rijetkih očevidaca mučen i ubijen. Mrtvim je proglašen 1993., a do danas nije utvrđeno kada je i gdje ubijen niti gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci.

Zbog svog požrtvovnog rada na dobrobit svojih sugrađana, uživao je iznimni ugled svih bez obzira na narodnost i vjeru. Zagovarajući suživot bez nasilja i netrpeljivosti postao je opasan u svojoj dobroti čime je postao glavna meta agresora. Dr. Ivan Šreter najviši je državni dužnosnik stradao u Domovinskom ratu.

Hrvatska liječnička komora ovim činom iskazuje štovanje i pijetet svom kolegi koji je uzor cijelom hrvatskom liječništvu. hlk.hr