11. – 13. svibnja 2018. – Zagreb – HDLU- Trg žrtava fašizma 16

Zaljubljenici u strip ponovno će se okupiti na festivalu “Crtani romani šou – Zagreb comic con” od 11. do 13. svibnja. Francuski autori Mathieu Bonhomme, čija se izložba trenutno održava u Institutu, i Roland Boschi bit će gosti ovog 21. izdanja.

Na programu su potpisivanja stripova, animacije, susreti i projekcija filmova adaptacija stripova  (“Ma maman est en Amérique, elle a rencontré Buffalo Bill” Marc Boréala i Thibauta Chatela; “Aya de Yopougon” Marguerite Abouet i Clémenta Oubrerie; “Le chat du rabbin” Joanna Sfara i Antoinea Delesvauxa).

Mathieu Bonhomme

Matthieu Bonhomme, autor sa statusom superstara u Francuskoj i Belgiji, počeo  je crtati pod mentorstvom velikana poput Rossija i Mézièresa, a najpoznatiji je po serijalima Messire Guillaume i Markiz od Anaona (nastalima u suradnji sa scenaristima Gwenom de Bonnevalom i Fabienom Vehlmannom), zatim L’Âge de Raison (Doba razuma), koji na festivalu u Angoulêmu 2004. godine osvaja nagradu Alph-Art za najbolji prvi album, te Esteban, u izdanju Dupuisa. Tu su, dakako, i stripovi Omni-visibilis i Texas Cowboys (nastali u suradnji s Lewisom Trondheimom), te album-posveta Čovjek koji je ubio Lucky Lukea, nastao u povodu 70. rođendana ovoga kultnoga kauboja, koji je osvojio i nagradu publike na festivalu u Angoulêmu 2016.

Roland Boschi

Roland Boschi francuski je crtač koji radi za američku industriju stripova. Radi i na crtanom filmu. Boschi je dvostruko povećao Marvele projekte.  Njegovi uspješni počeci u Ghost Rideru, a potom u Punisheru rezultirali su novim značajnim projektima poput Wolverine ili X-Men.