Izložba fotografija Julije Domac: Zagrebačke priče

Julija Domac u svom stvaralaštvu njeguje autorski, Bressonovski tip fotografske slike, težeći ostvarivanju svojih osobnih namjera i ciljeva, stvarajući na taj način osobna načela i osebujan stil

U ponedjeljak 7. svibnja 2018. u 19.300 sati, u prostorijama Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića Preradovićeva 5 u Zagrebu biti će otvorena samostalna autorska izložba fotografija Julije Domac, članice Fotokluba Zagreb pod naslovom »Zagrebačke priče«. Za ovu izložbu autorica je iz svog šireg opusa odabrala 17 fotografija u crno bijeloj tehnici i u boji na kojima je zabilježila zagrebačku svakodevicu, jednostavne i obične, često naizgled beznačajne trenutke običnih ljudi, jednostavne gradske prizore, događanja i motive, i to onu njihovu drugu – ljepšu stranu. Svaka njena fotografija ima svoju posebnu, lijepu i zanimljivu priču. Zato je autorica iskoristila kao lajtmotiv izložbe poznatu izreku književnika – nobelovca Ive Andrića: “Čudno je to kako je malo potrebno da budemo sretni, i još je čudnije kako nam baš to malo nedostaje«, kojeg je posebno apostrafirala naslovom jedne od izloženih fotografija pod nazivom: »I malo sreće je dovoljno«.

Njene fotografije su objektivan zapis stvarnosti i istovremeno subjektivno svjedočenje o nekom događaju, prizoru ili motivu, jer osobno, znalački i emotivno odlučuuje što i kako će fotografirati, Posebno je raduju susreti i razgovor s ljudima na ulicama, trgovima, tržnici, parkovima i peronima, koje fotografira, često pokazujući im snimak snimljenog prizora na displeju svog fotoaparata. Otuda te fotografije imaju značajnu dokumentarnu, narativnu i estetsku vrijednost, koje istovremeno otkrivaju autoričin likovni izraz i njezin osobni, izrazito osjećajni odnos prema ljudima.

Ne smijemo zanemariti i širi kontekst u kojem Julija Domac prikazuje Zagreb i Zagrepčane. Ona svojim fotografijama predstavlja Zagreb i njegove ljude, stanovnike, goste, turiste, slučajne prolaznike. Valja istaći i to, da njene fotografije uz prikaz autentičnog i realnog odraza stvarnosti nude i druga značenja – metafore svakodnevnog života koje najčešće svojim fizičkim izgledom ne daju potpune odgovore gledatelju, već postavljaju pitanja i daju mogućnost drugačijeg viđenja i drugačijeg mišljenja s obje strane stvarnosti.

Julija Domac u svom stvaralaštvu njeguje autorski, Bressonovski tip fotografske slike, težeći ostvarivanju svojih osobnih namjera i ciljeva, stvarajući na taj način osobna načela i osebujan stil. U praksi koristi fotografsko-novinarske metode primjenjujući poznate značajke ulične fotografije kao što su hvatanje trenutka, iskrenost i nenamještanje kadra, pa tako svjesno odbacuje neke uobičajene tehničke i estetske konvencije fotografije.

Izložba je otvorena do 21. svibnja 2018.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP
Počasni predsjednik Fotokluba Zagreb