Uspješne autorice: Vjekoslava Huljić najproduktivnija, Severina najpopularnija u inozemstvu

Ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja, posvećen je kreativkama i inovatoricama, kako u znanosti, tako i u kulturnim i kreativnim industrijama širom svijeta. Tim povodom HDS ZAMP predstavlja zanimljivu infografiku „Žene u glazbi“ koja donosi podatke o stvaralaštvu i uspjesima naših autorica, članica Hrvatskog društva skladatelja. Od ukupno 367 redovnih članova Društva, njih 86 čine autorice klasične, jazz, pop i rock glazbe te muzikologinje. Najmlađa među njima ima 28 godina, dok najstarija članica ove godine puše čak 91 svjećicu na torti.

Infografika otkriva uspjehe i aktivnost domaćih skladateljica, od nacionalne HR TOP 40 liste slušanosti, preko zarade na koncertima do izvođenja u inozemstvu te popularnosti na digitalnim glazbenim servisima. Za ilustraciju, Vjekoslava Huljić nalazi se među pet najuspješnijih autorica na HR TOP 40 i po ukupnoj godišnjoj zaradi po službenim podacima HDS ZAMP-a, a s 589 prijavljenih djela je i najproduktivnija članica HDS-a. Također, riječ je o najuspješnijoj autorici po zaradi od koncerata te najpopularnijoj autorici na digitalnim glazbenim servisima poput Deezera i Google Playja.

Naša najizvođenija autorica u inozemstvu je Severina Kojić čije pjesme sluša publika u čak 25 zemalja svijeta. Slijede je Nina Badrić (22 zemlje), Antonija Šola (20), Aleksandra Milutinović (17) i Alka Vuica (15).

Uz najpopularnije žene u naslovima domaćih pjesama u 2017., u infografici saznajemo i tko su najproduktivnije autorice – njih 10 ukupno ima čak 4039 djela u evidenciji HDS ZAMP-a.

Svjetski dan intelektualnog vlasništva prilika je da istaknemo kako, između ostalog, sustav intelektualnog vlasništva može poduprijeti inovativne i kreativne žene (ali i ne samo žene!) u njihovim nastojanjima da svoje ideje predstave na tržištu. Međutim, istu prigodu iskoristit ćemo i za upozorenje kako je taj put još uvijek pun izazova i prepreka, o čemu smo već pričali na posljednjem izdanju MAKK konferencije, na panel diskusiji „Ruž na mikrofonu – ženski tragovi u glazbi“.

Pogledajte kompletnu infografiku!

Neke od istaknutih domaćih kreativki zagrebačka će publika imati priliku upoznati na posebnom izdanju kulturno-umjetničke platforme G-točka koja će se održati upravo na Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja, na sceni f22 Akademije dramske umjetnosti u 20 sati, pod pokroviteljstvom HDS ZAMP-a. Spisateljica Korana Serdarević, glumica Nina Violić, slikarica Tea Jurišić i kantautorica Irena Žilić otkrit će na koji način svojom odvažnošću i znatiželjom oblikuju našu svakodnevicu. Ulaz je slobodan!