Saša Pavlić poručio Vladi – ako država ima novca za avione, mora imati i za liječenje 100 djece

Saša Pavlić, koji je s križem na leđima propješačio gotovo dvjesto kilometara dug put od Rijeke do Zagreba kako bi natjerao sustav da financira liječenje djece s rijetkim bolestima, izjavio je u četvrtak novinarima nakon razgovora s premijerom i ministrom zdravstva da je on prenio svoju poruku, a što će se dalje dogoditi ostaje svakome na njegovoj savjesti

Foto – Dolazak Saše Pavlića s križem iz Rijeke u Zagreb. Saša Pavlić nosio je križ iz Rijeke do Zagreba starom riječkom cestom da bi upozorio kako dok ima novca za kupnju borbenih zrakoplova, mora ga biti i za djecu kojoj su potrebni skupi lijekovi te želi apelirati na svijest onih koji mogu nešto učiniti da to i naprave. Na fotografiji Saša Pavlić i građani hodaju Radićevom ulicom prema Banskim dvorima. foto HINA/ Damir SENČAR/ ml

Marina Rogošić, majka oboljele djevojčice iz Omiša, novinarima je izjavila da su roditelji premijera i ministra podsjetili da je ovo priča koja traje 10 mjeseci, obavijestili ih da nemaju dobru komunikaciju s Ministarstvom te da ne znaju sastav Povjerenstva za procjenu opravdanosti primjene lijeka Spinraza. “Tražili smo odgovore zašto su naša djeca, konkretno djeca na respiratoru, otpisana. Na osnovu čega? Na osnovu kojih pregleda? Nitko ih nije pregledao. Na osnovu kojih dokumenata?”, kazala je.

Na sastanku su ponovili svoj zahtjev za osnivanjem Fonda za inovativne terapije koji će se puniti sustavno, transparentno, iz državnog proračuna. Saša Pavlić predložio je na sastanku osnivanje radne skupine u koju bi bili uključeni i roditelji i struka. Rogošić je otkrila i da je ministar Kujundžić za idući tjedan najavio sastanak Povjerenstva, liječnika i struke, koji će temeljito pregledati sve dokumente i razgovarati o djeci koja su na respiratoru, a koja nemaju alternativu Spinrazi.

Pavlića su na putu do Markova trga pozdravljali mnogi građani. Na Trgu bana Josipa Jelačića dočekale su ga majke s bolesnom djecom, a potom su svi s križem krenuli pred Vladu. Okupljeni na Markovu trgu dočekali su ga pljeskom.

“Mi odlučujemo hoće li nas uopće biti. Moramo znati zaštititi svoju djecu. Što da ja tim ljudima kažem? Svi znamo što će reći, ako uopće izađu. Odcijepljeni su od naroda, odcijepljeni od svega. Zar ne možemo za stotinjak djece dati sve što treba? Ovo je pitanje svih nas, vi odlučujete što ćete čitati u novinama i na portalima. Četiri milijuna građana će kliknuti nešto besmisleno”, izjavio je Pavić prije ulaska u Banske dvore. “Tu na Trgu ima stotinjak ljudi. Svi koji ste doma ostali i treba vam biti tako kako je. Živite u toj zemlji, a mi odosmo dalje odavde, gdje cijene čovjeka, dijete i život”, dodao je.

Pavlić i majke s djecom po dolasku na Markov trg pozvani su da uđu u Vladinu zgradu, a na sastanak je naknadno stigla i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

“Poštujem križ, poštujem žrtvu čovjeka koji je prešao 150 i više kilometara, međutim problem zdravstva, održivosti financijskog zdravstvenog sustava i stručnoga i drugoga, je problem ne pojedinca ili simbolike, nego problem svih država u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, o čemu trebamo svi preuzeti odgovornost i sudjelovati”, komentirao je ministar Kujundžić danas novinarima simbolični put Saše Pavlića.

“Imati državu ne znači imati samo zdravstvo, to znači imati i sve druge sustave , uključujući i obranu”, dodao je referirajući se na ono što je motiviralo Pavlića na put, a to je da država ima novce za skupe avione, a nema za lijekove za djecu. Na pitanje kakva je to poruka da se ima milijune za avione, ali ne i za bolesnu djecu, rekao je da “to nije poruka”.

“Bolesna djeca se u Hrvatskoj liječe uključujući i najnovije lijekove. Dok brojne bogate zemlje ne daju najnoviju generaciju, mi u Hrvatskoj dajemo”, poručio je.