Prvi festival komorne glazbe “Stradun Classic” s vrhunskim glazbenicima

Prvo izdanje festivala komorne glazbe “Stradun Classic” u organizaciji Dubrovačkoga simfonijskog orkestra i dubrovačke klarinetistice Marije Pavlović održat će se u Dubrovniku u travnju i rujnu ove godine, a okupit će niz vrhunskih izvođača klasične glazbe

Marija Pavlović je na najavnoj konferenciji za medije u utorak u Dubrovniku izjavila kako je ideja o festivalu započela njenim snom o dobroj i kvalitetnoj glazbi u Dubrovniku.

foto FaH / Dubrovnik festival

“Taj se san sada ostvario i zbog toga sam vrlo sretna. Ideja ‘Stradun Classica’ je da gosti umjetnici sviraju komornu glazbu s orkestrom, ali i s članovima orkestra, po čemu je festival jedinstven”, istaknula je Pavlović.

Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat istaknuo je kako se festivalom želi ispuniti ‘rupu’ u glazbenoj ponudi grada u komornoj glazbi.

“Naša sugrađanka Marija Pavlović imala je sličnu ideju, a mi smo podržali njezin koncept i njene prijatelje, velik broj umjetnika koji želi svirati u Dubrovniku”, rekao je Milat.

Austrijski dirigent Christoph Campestrini izrazio je zadovoljstvo zbog sudjelovanja na festivalu.

“Ovaj komorni festival dio je šire suradnje s našim međunarodnim festivalom ‘Dubrovnik u pozno ljeto’ i jako sam sretan zbog ove suradnje. Pripremili smo jako zanimljiv program”, istaknuo je Campestrini.

Belgijski fagotist Pieter Nuytten smatra kako je sinergija Grada, Dubrovačkoga simfonijskog orkestra i komorne glazbe sjajna stvar te da će festival biti jako lijep i za publiku i za orkestar, dok je slovenski hornist Boštjan Lipovšek dodao kako su za dobru atmosferu i glazbu potrebni ugodni ljudi, dobri glazbenici i lijepa okolina, a Dubrovnik to sve ima.

U prvom ciklusu, od 6. do 11. travnja, uz Mariju Pavlović i Dubrovački simfonijski orkestar nastupit će britanski oboist Tom Owen i violinist Daniel Rowland, belgijski fagotist Pieter Nuytten, slovenski hornist Boštjan Lipovšek i kontrabasist Zoran Marković te francuska čelistica Maja Bogdanović, dok će u drugom dijelu, od 4. do 14. rujna, dubrovačka publika čuti hrvatske glazbenice, pijanisticu Martinu Filjak i čelisticu Moniku Leskovar. Dirigenti na festivalu bit će Austrijanac Christoph Campestrini, Darrell Ang iz Singapura i naš Tomislav Fačini.
Festival “Stradun Classic” održat će se u suradnji s Gradom Dubrovnikom. (Hina)