Predsjednica HKLD-a prof. Planinc-Peraica protiv ratifikacije Istanbulske konvencije: Upozorili smo na nesukladnost spornih članaka

Sspriječimo ratifikaciju Istanbulske konvencije kojom se u Hrvatsku uvodi rodna ideologija

HKLD – Izjava o Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Hrvatsko katoličko liječničko društvo zalaže se za zaštitu žena i protiv je nasilja u obitelji, no Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji nije prihvatljiva.

Hrvatsko katoličko liječničko društvo uključilo se u javnu raspravu o Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tako zvanoj Istambulskoj konvenciji.

Kao predsjednica HKLD-a sudjelovala sam tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora 7. ožujka 2017. na kojoj su u zgradi Hrvatskog sabora nevladine udruge iznijele svoje stavove o Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Na toj sjednici na koju su bili pozvani svi zastupnici, predsjednici županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova, predstavnici nadležnih državnih institucija i udruga koje se bave zaštitom ženskih ljudskih prava jasno sam iznijela stavove našeg društva. Sljedeća se tematska sjednica održala 6. ožujka 2018. u zgradi Hrvatskog sabora u organizaciji Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Na toj je sjednici kao predstavnica HKLD-a naše stavove iznijela prof. dr. sc. Jasenka Markeljević.

O Istambulskoj konvenciji održano je 23. studenoga 2017. predavanje u prostorijama HKLD-a u Zagrebu za naše članove.

Hrvatsko katoličko liječničko društvo podržava građansku inicijativu „Istina o Istambulskoj“ kojoj pripadaju i mnogobrojne druge građanske katoličke udruge. Na stručnom skupu održanom 18. studenoga 2017. u Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu podržali smo navedenu inicijativu.

U studenom i prosincu 2017. obavijestili smo potpredsjednika Hrvatskog sabora, hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu i članove Hrvatske biskupske konferencije o našim stavovima. Upozorili smo na nesukladnost spornih članaka Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji s našim pravnim sustavom.

Prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica, dr. med.
Predsjednica