GKK nagradila najbolje u Literarno-likovnom natječaju “Kaštelanske štorije 2018.”

Gradska knjižnica Kaštela dodijelila je u petak 2. ožujka u prepunoj dvorani dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću nagrade autorima najboljih literarnih i likovnih radova koji su pristigli na Natječaj „Kaštelanske štorije 2018.”, kojega je Knjižnica ove godine raspisala po četvrti put u povodu Dana grada Kaštela

Kaštela su se i ove godine pokazala kao iznimno nadahnuće brojnim autorima svih generacija iz cijele Hrvatske, koji su na Natječaj poslali 60-ak literarnih i 150 likovnih radova.

Teo Antunović, Vanja Škrobica i Marin Pelaić kao autori najboljih literarnih uradaka u kategoriji „autori iz Kaštela i okolice“ te Andrica Orošnjak Seka kao autorica najboljeg likovnog uratka osvojili su nagrade pokrovitelja Natječaja – Zračne luke Split te Zvonko Jurčević(Samobor), Ivan Gaćina (Zadar), Mia Nemčić (Makarska) i Monika Peran iz Zagreba (mentorica Dubravka Rovičanac) u kategoriji „autori koji nisu iz Kaštela“ osvojili su nagrade pokrovitelja Natječaja – Hotela “Kastel” iz Kaštel Lukšića i Apartmana “Marijeta” iz Kaštel Sućurca (Vikend u Kaštilima za dvoje). U kategoriji literarni radovi pohvaljeni su: Leo Kovač (Pula), Denis Kožljan (Pula), Branka Mlinar (Omiš), Mario Radunić (Kaštel Novi) i Snježana Tišljarić (Ždala).

Nakladnička kuća “Neretva” iz Zagreba je kao pokrovitelj Natječaja svojim vrijednim izdanjima nagradila dječje vrtiće i osnovne škole u kategoriji “najbolji likovni skupni i pojedinačni radovi na temu Kaštela”.

U kategoriji „osnovna škola“ nagrađeni su: učenici 3. D razreda O. Š. Retkovec iz Zagreba s mentoricom Karmen Jurčević za likovne radove “Kaštelanski crljenak” i “Kaštelanske trišnje”, dok su nagrade za pojedinačne uratke osvojili: Katja Veseljak i Filip Dominić iz O. Š. Retkovec iz Zagreba, Ante Delić, te Jelica Gačić i Toni Zokić iz 5. B razreda O. Š. Bijaći iz Kaštel Novog s mentoricom Terezijom Zokić.

U kategoriji “dječji vrtići – skupna nagrada” nagrađen je D. V. Višnjica (Kaštel Stari) s mentoricom Višnjom Pruže, dok su u kategoriji “predškolci – pojedinačno” nagrađeni; Ivana Ira Šustić (DV Maginja, Kaštel Sućurac, odg. Gita Matulić), Matej Smoljić (DV Maginja, Kaštel Sućurac, odg. Ljilja Radman Podrug) i Melani Perić (DV Trešnjica, Kaštel Lukšić, odg. Smilja Grgurević).

U kategoriji „likovni rad“, kategorija „odrasli“ ove godine je pohvaljeno pet radova, koji su izloženi u odjelu GKK u prizemlju dvorca Vitturi: Anka Bešker (Kaštel Sućurac), Marica Božin (Kaštel Sućurac), Mia Nemčić (Makarska), Matea Nizić (Kaštel Gomilica) i Mirko Keglević (Tar – Vabriga).

Svi likovni radovi pristigli na natječaj izloženi su u odjelu GKK u prizemlju dvorca Vitturi, dok će svi nagrađeni literarni radovi i radovi odabrani od strane Povjerenstva biti tiskani u zborniku „Kaštelanske štorije 2017./2018″.

Nakon uvodne riječi ravnateljice GKK Renate Dobrić, koja je istaknula kako Natječaj postaje sve uspješniji jer se u istoga svake godine uključuje sve više autora iz cijele Hrvatske, koji nakon proučavanja kaštelanske kulturne i povijesne baštine stvaraju iznimno uspješne literarne i likovne radove inspirirane Kaštelima“, nazočnima se obratila dogradonačelnica Grada Kaštela gđa. Jadranka Matok Bosančić, koja je istaknula kako joj je drago što uz pomoć “Kaštelanskih štorija” sve više ljudi spoznaje koliko su Kaštela predivna i bogata poviješću.

Za veselo i radosno raspoloženje u prepunoj dvorani dvorca Vitturi, koja je bila pretijesna za primiti sve zainteresirane posjetitelje pobrinula su se djeca iz KUD-a Karol Wojtyla, Lana Rubelj, finalistica RTL-ove glazbene emisije “Zvjezdice”, učenici O. Š. Ostrog s učiteljicom Marinom Novak, te Nevena Kovač i Anton Jerkunica, učenici O. Š. kneza Mislava. Program je vodio Roko Kraljević.

-Natječaj je u potpunosti opravdao očekivanja, jer su brojni autori iz cijele Hrvatske, koji su na temelju proučavanja kaštelanske kulturne i povijesne baštine – od Trpimirove povelje, kaštelanskih starohrvatskih crkvica, legende o Miljenku i Dobrili, hrasta medunca u Kaštel Gomilici po kojim se prema legendi odmarao kralj Zvonimir, pa sve do Biblijskog vrta i Svetišta Gospe Stomorije, Svetišta Čudotvorne Gospe na Hladi u Kaštel Sućurcu, drevnog Putalja i Bijaća – s velikim nadahnućem stvorili kvalitetne literarne i likovne uratke o Kaštelima. Nadam se kako će autori koji nisu iz Kaštela, a koje su pokrovitelji Natječaja nagradili „Vikendom u Kaštilima za dvoje“ nakon boravka u našim Kaštilima nastaviti stvarati nadahnuti Kaštelima kao kolijevkom hrvatske državnosti i kao prekrasnim mjestom za odmor. – istaknula je ravnateljica Renata Dobrić u završnoj riječi, zahvalivši istom prilikom svim pokroviteljima, autorima i sudionicima, kao i svima ostalima koji su na bilo kakav način sudjelovali u „Kaštelanskim štorijama 2018.“.

Pokrovitelji Natječaja su: Zračna luka Split, Turistička zajednica grada Kaštela, Hotel Kastel – Kaštel Lukšić, Apartmani Marijeta – Kaštel Sućurac i Nakladnička kuća Neretva – Zagreb.

Fotografije: Portal Grada Kaštela

 

MIRIS VIČNOG SIĆANJA

Lavande, ružmarina, mirte i bora,
miris vičnog sićanja, soli i mora,
ditinjstva bosog i bala malih kosira,
osmjeh na licu, franje i ditinja vira.

Tajne sa šufita i stara škrinja,
dok cvrčci cvrču, u ladu ladna dinja,
lancuni na tiramoli i šumpreš sa stola,
vičnog sićanja je miris i dura i mola.

S kampanela dvanajsti kad otuće bot,
arija u zraku, baš ka i ladne vode pot,
ili kad zazvoni večernja omorinska ura,
zaškripje šofal, ormarun i stara škura.

Svaki bot i svaka kala zavonja napose,
suva trava, zemja, materine ruse kose,
i traverša stare babe o smokav i rogača,
loza, orij, oskoruša pa i suza slana o ditinjeg plača.

Svako sićanje i svaka u možđane slika,
drivo okvira drage Gospe osvitlana lika,
al ona jedna o lavande zlatna mala kap,
miris vičnog sićanja cili ovi napisala slap.

Teo Antunović (Kaštel Sućurac) – prvonagrađena pjesma (autor iz Kaštela i bliže okolice)

 

Spara, trišnje i krtola

Dižen oči

ka kredencu,

na njen stara

spara stoji.

Pomno tkana

puno dana,

u sto boji,

prošarana.

 

Dok je gledan

vidin mati,

kar i konje,

oca prati.

Obilaze

pojen trišnje,

trgovkinje,

gomiliške.

 

Dici ženskoj

zatakla bi,

ka rećine

iza uha.

Dvi crvene

livo, desno,

nek je dite

uvik šesno.

 

A za fjeru

Svetog Duje,

ranke nosi

da trguje.

Na glavi joj

ista spara

i krtola

naša stara.

 

Nosi trišnje

prima banku,

zove jude

da ji kupe.

Ove su van

Kaštelanke,

ka cukar su,

nisu skupe.

 

Svakon kupcu

još bi šaku,

priko mire

znala stavit.

Pa spominjat

kako trošit,

i ricetu

za pripravit.

 

Dok se smiraj

bliži danu,

ča se proda

sve se piše.

Za blagdan je

znala prodat,

i po kvintal,

pa i više.

 

Danas niko

novo vrime,

stare sorte

nestale su.

Sve je manje

slatki ranki,

ritko di je

kaštelanki.

 

Da konobu

i dvor krasi,

od kara je

kotač osta.

Krtola se

rasušila,

nosila je

ona dosta.

 

Uspomene

požutile,

vrimenu se

sve saktrile.

Na stolu u

pijat trišnji,

tužno gleda,

spara stara.

Zvonko Jurčević (Samobor) – prvonagrađena pjesma (autori iz cijele Hrvatske)

 

Štorija materine babe

 

Pričala mi baba moje matere

kako su Kaštelanke lipe.

 

Vonjali bi in korpeti na murtilicu

i sjale rečine na jarkomen suncu.

 

Nosila je ona gospoji u Kaštila

za dite mliko i sir.

 

Trudna bi otpočinila ispo duba,

a oko nje posidale divojke

 

i pivaju vedro na sve glase:

”One nose, rojena, na kaiš opanke!”

Monika Peran, 7. r., O. Š. dr. Ante Starčevića, Zagreb (mentorica: Dubravka Rovičanac) – nagrađeni literarni rad u kategoriji „djeca“