Film Luke Klapana Glas Medviđe prikazat će se u Benkovcu, Obrovcu i Biogradu na Moru

Povodom obljetnice stradanja nevinih žrtava u Medviđi film Luke Klapana Glas Medviđe prikazat će se u Benkovcu, Obrovcu i Biogradu na Moru

9. veljače 1993. godine u Medviđi, mjestu udaljenom svega petnaestak kilometara sjeverno od Benkovca, ubijeno je desetero mještana zaseoka Erstići. Najmlađa žrtva Mira Erstić imala je 18, a najstarija Šimica Erstić 88 godina. Masovni zločin u Medvđi koji su tada počinili pripadnici srpskih paravojnih jedinica tek je jedan u nizu mnogobrojnih koji su se odigrali na hrvatskom tlu u dubini okupiranog teritorija tijekom Domovinskog rata.
Mnogi su Medviđani Hrvati u osvit Domovinskog rata ostali u svom selu vjerujući kako se dugogodišnji zajednički suživot sa Srbima neće izokrenuti u mržnju i neprijateljstvo. Međutim, stvarnost se pokazala sasvim drukčijom od njihovih očekivanja, dio je to sinopsisa dokumentarnog filma Glas Medviđe autora Luke Klapana koji podsjeća na taj stravičan zločin počinjen nad hrvatskim civilima za vrijeme Domovinskog rata u Medviđi. Naime odmah nakon akcije Maslenica u tadašnjoj takozvanoj Krajini uz nedaleku liniju razgraničenja po selima su se učestalo čuli pucnji i granate jer se nad Hrvatima koji su ostali na svojim ognjištima provodila odmazda za tu uspješno provedenu oslobodilačku akciju Hrvatske vojske. Iako su počinitelji u većini ubojstava poznati nevine žrtve ni nakon četvrt stoljeća nisu dočekale pravdu.

U Medviđi je u Domovinskom ratu ubijeno ukupno 18 civila, a samo u zaseoku Erstići 9. veljače 1993. u četničkom napadu ubijeni su: Dujo Erstić (1937.), Jeka Erstić (1942.), Petar Erstić (1944.), Jeka Erstić (1947.), Ivan Erstić (1920.), Jeka Erstić (1929.), Stoja Erstić (1932.), Šimica Erstić (1905.), Stoja Erstić (1931.) i Mira Erstić (1975.).
Tijekom rata ubijeno je još osam Medviđana: Božo Demo (1910.), Ivan Mršić (1934.), Šime Serdarević (1912.), Ika Serdarević (1926.), Ivan Adžić (1959.), Marko Genda (1944.), Anka Pilipović (1936.) i Marko Šarić (1937.).

Povodom još jednog tužnog sjećanja na nevine civilne žrtve Medviđe u petak 9. veljače u Obrovcu je organizirano prikazivanje filma za učenike Srednje škole Obrovac u tamošnjem Domu kulture s početkom u 12 i 30 sati, istoga dana u 19 sati film Glas Medviđe također će se prikazivati i u benkovačkoj Gradskoj knjižnici te u Gradskoj vijećnici Grada Biograda na Moru.

Dokumentarni film Luke Klapana Glas Medviđe snimljen je prošle godine u produkciji Udruge FFVAL i dijelom uz financijsku podršku Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije. Premijera filma održana je u Zadru, prikazivanje je potom uslijedilo u Drnišu, Vodicama, Zagrebu, Orahovici i Šibeniku, a vrijedno je spomenuti i to kako će priliku za pogledati dokumentarac imati i riječka publika gdje će se projekcija održati 1. ožujka u dvorani tamošnjeg Državnog arhiva. Ulaz na sve projekcije je slobodan.