Skip to content

Vijesti Europske komisije 17. siječnja 2018.

EUROSTAT: studeni 2017. u odnosu na listopad 2017. – proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju veća za 0,5 posto, u području EU28 za 0,6 posto

U usporedbi s listopadom 2017. u studenom 2017. desezonirana proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju (EA19) povećala se za 0,5 posto, a u području EU28 za 0,6 posto, pokazuju prve procjene Eurostata, statističkog ureda Europske unije. U listopadu 2017. proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju smanjila se za 0,3 posto, a u području EU28 za 0,5 posto. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: prosinac 2017. – godišnja stopa inflacije u europodručju smanjila se na 1,4 posto, u EU-u na 1,7 posto

U prosincu 2017. godišnja stopa inflacije u europodručju iznosila je 1,4 posto, što je smanjenje u odnosu na 1,5 posto u studenom. U prosincu 2016. stopa inflacije iznosila je 1,1 posto. U prosincu 2017. godišnja stopa inflacije u Europskoj uniji iznosila je 1,7 posto, što je smanjenje u odnosu na 1,8 posto u studenom. Prošle godine stopa inflacije iznosila je 1,2 posto. Podaci su dobiveni od Eurostata, statističkog ureda Europske unije. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Nove mjere potiču ključne kompetencije, digitalne vještine i europsku dimenziju obrazovanja

Danas je – samo dva mjeseca nakon sastanka na vrhu u Göteborgu 17. studenoga 2017. – Europska komisija donijela nove inicijative za poboljšanje ključnih kompetencija i digitalnih vještina europskih građana te za promicanje zajedničkih vrijednosti i informiranosti učenika o funkcioniranju Europske unije. Cilj je smanjiti socioekonomske nejednakosti uz istovremeno zadržavanje konkurentnosti kako bi se stvorila ujedinjenija, jača i demokratičnija Europa. Jyrki Katainen, potpredsjednik Komisije zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganje i konkurentnost, izjavio je: „Cilj danas donesenih inicijativa jest pomoći pojedincima da u potpunosti ostvare svoje životne potencijale te omogućiti razvoj pravednih i otpornih gospodarstava i društava. Tibor Navracsics, povjerenik za izobrazbu, kulturu, mlade i šport, izjavio je: Europski sustavi obrazovanja  i osposobljavanja moraju svim ljudima, neovisno o podrijetlu i društvenom položaju, pružiti prave kompetencije kako bi stručno napredovali i ostvarivali uspjehe, ali i bili aktivni građani. Moramo iskoristiti potencijal izobrazbe  kako bismo poticali socijalnu koheziju i osjećaj pripadnosti.“ Mariya Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo, izjavila je:Jaz u digitalnim vještinama je stvaran. Iako već sada 90 posto radnih mjesta budućnosti traži određenu razinu digitalne pismenosti, 44 posto Europljana nema osnovne digitalne vještine. Danas predloženi akcijski plan za digitalno obrazovanje pomoći će Europljanima, obrazovnim institucijama i obrazovnim sustavima da se bolje prilagode životu i radu u sve digitalnijim društvima. Novi prijedlozi bit će dio rasprava na prvom europskom sastanku na vrhu o obrazovanju koji će povjerenik Navracsics ugostiti 25. siječnja u Bruxellesu. Objavljeni su priopćenje za medijememorandum i informativni članci.

Ivan Raos