5 naslova i 23 nominacije filmova u distribuciji Editusa

Ove godine filmska industrija slavi 90. dodjelu nagrada Oscar, a svečana ceremonija i proglašenje dobitnika održat će se u nedjelju, 4. ožujka 2018. Među jučer službeno objavljenim nominacijama, našlo se čak 5 Universalovih filmova u distribuciji Editusa. Ukupno 23 nominacije uključuju sve najznačajnije kategorije; 4 nominacije za najbolji film, 3 nominacije za najbolju mušku ulogu, 1 nominaciju za najbolju žensku ulogu i 3 nominacije za najbolju režiju.

Film Lady Bird, humoristična drama s kojom se lako poistovjetiti i koja na filmska platna uvjerljivo prenosi intimnu priču o odnosu majke i kćeri, na ovogodišnjim nominacijama za Oscara prozvan je čak 5 puta – za najbolji film, najbolju režiju, najbolju žensku ulogu, najbolju mušku ulogu, i najbolju sporednu glumicu.

Nadahnjujuća ekranizirana pripovijest o čovjeku sa srcem nacije, britanskom premijeru Winstonu Churchillu, čija je odvažnost promijenila tijek povijesti – Prijelomni čas nominiran je u 5 kategorija – za najbolji film, najbolju mušku ulogu, najbolju šminku i frizuru, najbolju kostimografiju, najbolju fotografiju te za najbolju produkciju.

Film Victoria i Abdul, dvaput spomenut na ovogodišnjim nominacijama – u kategoriji najbolju šminku i frizuru te za najbolju kostimografiju, istinita je priča o neočekivanom prijateljstvu kraljice Victorie s mladim indijskim službenikom, puna topline, humora i mudrosti.

Nagrađen Oscarom mogao bi biti i najnoviji uradak zlatnog dvojca Daniel Day-Lewisa i Paula Thomasa Andersona – Fantomska nit – filmska priča o londonskom svijetu mode 1950ih godina i beskompromisnom krojaču, osobenjaku koji na zadatak dobiva krojiti odjeću za kraljevsku obitelj – i to u čak šest kategorija; za najbolji film, najbolju režiju, najbolju mušku ulogu, najbolju sporednu glumicu, najbolju originalnu pjesmu i za najbolju kostimografiju.

Za najbolji film, najbolju režiju, najbolju mušku ulogu i najbolji originalni scenarij nominiran je i Bježi!, napeti horor s odličnim preokretom, prožet misterijom i humorističnim elementima, koji na nov i svjež način obrađuje osjetljivu temu rasizma.

Za samo malo više od mjesec dana neizvjesnosti će doći kraj i saznat ćemo koji će filmski naslovi, glumci i redatelji osvojiti prestiže titule na ovogodišnjoj dodjeli i kući ponijeti pozlaćene kipiće Oscara. Bilo kako bilo, jedno je sigurno – bila je ovo fantastična filmska godina za Universal Studio, koju je hrvatskoj publici donijela distribucija Editus. Ako već niste, požurite pogledati nominirane naslove i spremni dočekajte 90. dodjelu Oscara!