Hrvatska fotografija u zbirci Muzeja grada Rijeke

U Kulturnom centru Beograda – galerija Artget
od 12. siječnja (u 19 sati) do 3. veljače 2018.

Izložba prikazuje radove četrdesetak hrvatskih fotografa u razdoblju od 1930.-ih do današnjih dana, koji se odlikuju
stvaralačkom osobnošću I sklonošću izložbenoj fotografiji.

Autori potječu iz različitog profesionalnog miljea. Neki su ponikli u fotoklubovima, drugi su profesionalni novinski reporteri, treći filmski snimatelji, četvrti autori turističkih I komercijalnih fotografija. Neki su i modni fotografi te specijalizirani za erotsku fotografiju. Unatoč različitom ishodištu zajednička im je prvenstveno sklonost umjetničkom okruženju I izlaganju svojih fotografija –pa stoga Muzej posjeduje njihova izvorna izložbena povećanja.

Muzej grada Rijeke u gotovo dvadeset godina sustavno je prikupio veliku zbirku u kojoj posebnu cjelinu čini autorska fotografija modernih I suvremenih riječkih I hrvatskih autora. Odabir radova za ovu izložbu koju je priredio Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, nije se vodio predstavljanjem spektakularnih manifestacija života zabilježenih fotografijom već prvenstveno autorskom kreativnošću, različitim fotografskim pristupom i različitim temama hrvatske fotografije.

Ovom se izložbom zasad završava niz fotografskih izložbi iz zbirke Muzeja grada Rijeke od kojih je, uz izložbe u Crnoj Gori i Srbiji, naročito
zapažena izložba Hrvatska fotografija danas što je nedavno postavljena i još se prikazuje u YZC art studio na Sportskom sveučilištu u Pekingu.

Izložba ostaje otvorena do 3. veljače a potom u ožujku odlazi u Muzej u Prijepolju.

Petar Trinajstić / Akademija Art