Djetinjstvo i mladost jednog muzejskog savjetnika – predstavljanje knjige autora Miroslava Klemma

Ovogodišnji ciklus Srijeda u Muzeju započinje predstavljanjem knjige autora Miroslava Klemma, pod nazivom Djetinjstvo i mladost jednog muzejskog savjetnika (Himalaja, tres, tres, Trešnjevka), koje se održava 10. siječnja, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10 u Varaždinu)

Miroslav Klemm (r. 1946. u Zagrebu) u Gradskome muzeju Varaždin radio je kao kustos/muzejski savjetnik na Kulturnopovijesnom odjelu gotovo 40 godina, sve do umirovljenja 2011. godine. U knjizi objavljenoj 2016. godine opisuje svoje djetinjstvo i mladost, i to u 29 sličica iz života na zagrebačkoj Trešnjevki. Kako i sam ističe, isti je to život kakav su živjeli i njegovi vršnjaci u Varaždinu, opisan u knjizi „Jagode na bunkeru“ poznatoga varaždinskog novinara Krunoslava Kruljca, pa će zato Varaždinci lako naći poveznice na toj zemljopisnoj relaciji. U kratkim pričama autor spominje i svoje suvremenike iz hrvatskoga kulturnog života, muzealce, arhitekte i glazbenike povezane s Varaždinom poput dr. sc. Lelje Dobronić, ravnateljice Hrvatskoga povijesnog muzeja, poznatoga hrvatskog arhitekta Aleksandra Freudenreicha, koji je pedesetih godina 20. stoljeća izvršio pregradnju varaždinskoga kazališta, i Milana Šepeca, „varaždinskoga Carusa“, znamenitoga opernog pjevača kojeg se dobro sjećaju najstariji Varaždinci. Također, u trešnjevačkim sličicama (Oko Trešnjevačkog placa, Kak smo po letu išli na Maraton, Cirkuska kola na Pavelovom dvorištu, Prokleta mačja derača, Kak je moja mama postala grofica, Himalaja, tres, tres, Trešnjevka i drugima) Klemm ističe i svoj „frajerski“ kaputić bordo boje u stilu Beatlesa u kojemu je bio „glavni“ na zagrebačkim plesnjacima, a sada je to primjerak iz mode šezdesetih godina prošlog stoljeća, pohranjen u Zbirci tekstila, nakita i modnog pribora GMV-a.

O svom djetinjstvu i mladosti govorit će sâm autor, varaždinski „zagrebački dečko s Trešnjevke“ Miroslav Klemm. Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Akademija-Art