Vigilare je ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak uputio otvoreno pismo u kojem traži odgovor hoće li dozvoliti ulazak slikovnice o tzv. istospolnim obiteljima u hrvatske vrtiće i škole

Između ostaloga, od ministrice žele čuti smatra li primjerenim da udruge civilnog društva samoinicijativno u odgojno-obrazovne institucije dostavljaju literaturu koju bi se onda moglo koristiti u nastavi jer i Vigilare, kažu, vrijedno radi na odgojno-obrazovnim sadržajima za djecu i mlade koje bi rado donirali vrtićima i školama diljem Lijepe naše.

Prenosimo cijelo pismo upućeno ministrici Divjak.

Slikovnica o tzv. istospolnim obiteljima „Moja dugina obitelj“u odgojno-obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj

Poštovana ministrice Divjak,

u javnosti se pojavila informacija da će udruga „Dugine obitelji“ 18. siječnja predstaviti prvu slikovnicu o tzv. istospolnim obiteljima na hrvatskom jeziku. Slikovnicu spomenuta udruga planira donirati vrtićima i školskim knjižnicama diljem Hrvatske.

Budući da smatramo kako je riječ o akciji iza koje se krije jasna političko-ideološka agenda, molimo Vas da nam odgovorite na nekoliko pitanja.

  1. Hoćete li dozvoliti ulazak ove sporne literature u hrvatske vrtiće i škole?
  2. Smatrate li da je za hrvatsku djecu dobro da se u odgojno-obrazovnim ustanovama distribuira literatura koja nema odobrenje stručnih tijela?
  3. Hoće li ravnatelji moći odbiti ovakvu donaciju i hoće li Vaše ministarstvo stati iza njih u potencijalnim tužbama za „diskriminaciju“?
  4. Smatrate li da bi roditelji trebali imati pravo glasa o tome hoće li se njihovo dijete u nastavi služiti ovom slikovnicom?
  5. Je li, po Vašem mišljenju, primjereno da udruge civilnog društva samoinicijativno u vrtiće i škole dostavljaju literaturu koju bi se onda potencijalno koristilo u nastavi? Ovo nas pitanje posebno zanima zato što Vigilare također vrijedno radi na odgojno-obrazovnim sadržajima za djecu i mlade koje bismo rado donirali vrtićima i školama diljem Hrvatske.

dr. sc. Vice John Batarelo
predsjednik Vigilare

Akademija-Art / Photo: Pixabay

 

Leave a Reply