Skip to content

Vijesti Europske komisije, 3. siječnja 2018.

Potpisani okvirni sporazumi za mrežu informacijskih centara Europe Direct za razdoblje 2018.- 2020. godine:

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj potpisalo je okvirne sporazume o partnerstvu za razdoblje od 2018. do 2020. godine s ukupno deset partnera iz Hrvatske koji su izabrani na natječaju objavljenom u lipnju 2017. godine (https://ec.europa.eu/croatia/business-funding/grants_hr). U sklopu sporazuma partneri će imati pravo na godišnja bespovratna sredstva za provođenje svojih aktivnosti, a ukupan iznos predviđen za aktivnosti za 2018. godinu iznosi 213 900 eura. Informacijski centri mreže Europe Direct jesu:

1.       Europski dom Slavonski Brod, http://europski-dom-sb.hr/

2.       Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, http://www.rera.hr/

3.       Međimurska županija, https://medjimurska-zupanija.hr/

4.       Grad Šibenik, http://www.sibenik.hr/

5.       Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, http://www.slavonija.hr/

6.       Grad Petrinja, http://petrinja.hr/

7.       Grad Pula – Pola, http://www.pula.hr/hr/

8.       Zadarska županija, https://www.zadarska-zupanija.hr/

9.       Razvojna agencija Karlovačke županije – KARLA, http://www.ra-kazup.hr/

10.    VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, http://ravidra.hr/

Kako bi omogućila izravan i učinkovit dotok informacija građanima, Europska komisija osnovala je mrežu informacijskih centara Europe Direct (EDIC) u svim državama članicama te ih podupire putem okvirnih sporazuma. Ako tražite savjet, pomoć u susjedstvu ili lokalni forum za promicanje dijaloga i svijesti o politikama EU-a, možete se obratiti najbližem informacijskom centru. EDIC-i odgovaraju na pitanja vezana uz:

• vaša prava u Europskoj uniji, sredstvima financiranja itd.
• pozive na lokalne informacijske/kontaktne događaje vezane uz EU
• dokumente i publikacije EU-a
• podatke za kontakt s nadležnim ustanovama.

Komisija pozdravila stupanje na snagu novih pravila protiv izbjegavanja plaćanja poreza i pranja novca

Komisija je pozdravila stupanje na snagu novih pravila kojima se države članice obvezuje da poreznim tijelima omoguće pristup podacima prikupljenima na temelju zakonodavstva o suzbijanju pranja novca. Od 1. siječnja 2018. nacionalna porezna tijela imat će izravan pristup informacijama o stvarnim vlasnicima poduzeća, zaklada i drugih entiteta te zapisima poduzeća o dubinskoj analizi stranaka. Očekuje se da će se novim pravilima znatno pridonijeti borbi poreznih tijela protiv struktura opisanih u tzv. Rajskim dokumentima. Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: „Želimo poreznim tijelima pružiti ključne informacije o osobama koje stoje iza svih tvrtki i zaklada. Te su im informacije nužne za prepoznavanje i suzbijanje izbjegavanja plaćanja poreza. Zbog toga će porezna tijela odsad imati pristup informacijama o suzbijanju pranja novca.“ Novim izmijenjenim pravilima, utvrđenima u Direktivi o administrativnoj suradnji (Direktiva 2011/16/EU), poreznim tijelima omogućit će se prijeko potreban pristup informacijama, a time i brza i učinkovita reakcija na slučajeve utaje i izbjegavanja plaćanja poreza.

Europske prijestolnice kulture za 2018. – Leeuwarden i Valletta

Od 1. siječnja titulu europske prijestolnice kulture na godinu dana preuzeli su gradovi Leeuwarden (Nizozemska) i Valletta(Malta). Svečanost otvaranja za Vallettu održat će se diljem grada od 14. do 21. siječnja, a bit će nadahnuta tradicionalnom malteškom festom (seoskom proslavom). Povjerenik za izobrazbu, kulturu, mlade i šport Tibor Navracsics nazočit će službenoj svečanosti otvaranja 20. siječnja. U Leeuwardenu svečanost počinje 26. i 27. siječnja umjetničkim instalacijama te performansama profesionalnih i amaterskih umjetnika diljem grada. Muzeji u čitavoj Friziji otvorit će svoja vrata posjetiteljima. Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans nazočit će službenoj svečanosti otvaranja 27. siječnja. Povjerenik Navracsics izjavio je: Projekt europskih prijestolnica kulture povezuje zajednice putem kulture te donosi dugoročne pogodnosti gradovima koji dobiju tu titulu, njihovim stanovnicima i gospodarstvu. Godina 2018. bit će posebna jer je riječ o europskoj godini kulturne baštine, a obje prijestolnice kulture u svoje su programe uvrstile brojne projekte kojima se promiče kulturna baština. Na taj će način pridonijeti isticanju uloge kulture u izgradnji europskog identiteta. Leeuwardenu i Valletti želim puno uspjeha u idućoj godini.“ Proglašenje europskih prijestolnica kulture pokrenula je 1985. tadašnja grčka ministrica kulture Melina Mercouri, a inicijativa je otad prerasla u jednu od najznačajnijih kulturnih inicijativa u Europi. Gradovi se biraju na osnovu kulturnog programa koji mora obuhvaćati istaknutu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i uključenost građana te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice. Objavljeno je i priopćenje za medije.

Ivan Raos / Akademija-Art