Skip to content

Oratorijski zbor Cantores sancti Marci osvojio dva zlata na prestižnom natjecanju European Choir Games 2017 u Rigi u Latviji

image1

Oratorijski zbor Cantores sancti Marci iz zagrebačke gornjogradske crkve svetog Marka sudjelovao je na prestižnom međunarodnom natjecanju European Choir Games 2017 koje se održalo od 16. do 23. srpnja 2017. godine u Rigi, Latvija. Ove su godine u Rigi istovremeno održane tri manifestacije: Open Competition, European Champions Competition i Grand Prix of Nations zbog čega se ovaj događaj smatra svojevrsnom zborskom olimpijadom i najprestižnijim ovogodišnjim međunarodnim natjecanjem vokalnih ansambala uopće.

Ovogodišnje natjecanje u Rigi okupilo je preko 400 zborova i 25.000 sudionika iz 36 zemalja od kojih su najbrojnije bile vokalne skupine iz Rusije, Kine, SAD-a, Velike Britanije i naravno Latvije kao zemlje domaćina. Natjecanje se odvijalo u 10 kategorija, a Cantoresi su se natjecali u dvije: odrasli zborovi i musica sacra a cappella, a u objema su se automatski plasirali u najprestižniju razinu, grand prix.

U srijedu 19. srpnja u ranim prijepodnevnim satima zbor je nastupio u kategoriji odrasli zborovi – miješani program, a izveo je pet skladbi: Crn-bel Igora Kuljerića, Ave virgo sanctissima Francisca Guerrera, With a Lilly in Your Hand Erica Whitacrea, Vokalmusik Antuna Tomislava Šabana i Makedonsku humoresku Todora Skalovskog. Dobro odabranim i raznovrsnim programom Cantoresi su pokazali vrsno umijeće izvedbenog izričaja različitih glazbenih stilova, a nastupom koji je sadržavao i scenske pokrete oduševio je i publiku i ocjenjivački sud.

Na večernjoj svečanoj ceremoniji proglašenja pobjednika, koja je održana u Areni Riga, istoj onoj u kojoj je nekoliko dana kasnije održana zborska Eurovizija, dirigent Cantoresa Jurica Petar Petrač i prefekt zbora Hrvoje Beban popeli su se na pozornicu kako bi iz ruku direktora natjecanja primili zlatno odličje za osvojenih visokih 95 bodova u najprestižnijoj kategoriji ovoga natjecanja. Iste večeri srebrna odličja osvojili su i drugi predstavnici iz Hrvatske: Zbor INA iz Zagreba u kategoriji odrasli zborovi i muška klapa Kastav iz Rijeke u kategoriji folklore a cappella.

Cantoresima se u Rigi pridružila hrvatska veleposlanica u Švedskoj gospođa Anica Djamić koja je naše predstavnike u Rigi pratila prva tri dana natjecanja i pružila im podršku na ceremoniji svečane dodjele nagrada u Areni. Veleposlanica Djamić Cantorese je upoznala s brojnim znamenitostima Rige i kulturnom i povijesnom baštinom Latvije te im organizirala izlet u Jurmalu, pitoreskni gradić na obali Baltičkoga mora, negdašnje rusko carsko ljetovalište, a danas najveću turističku destinaciju Baltika.

Slika1

U subotu 22. srpnja Cantoresi su nastupili i u drugoj kategoriji musica sacra a cappella, u kojoj su izveli Gaude Virgo, Mater Christi Josquina des Présa, O gospode, odlomak iz kantate Golgota A. T. Šabana, Abendlied Josefa Gabriela Rheinbergera, Nunc dimittis Gustava Holsta i Precious Lord Thomasa A. Dorseya, u aranžmanu Arnolda Seviera. U jakoj konkurenciji vrhunskih svjetskih zborova, osobito onih iz Latvije i Rusije, Cantoresi su osvojili 91,30 bodova i time osigurali i drugu zlatnu medalju na ovom međunarodnom natjecanju. Bila je to prilika da prefekt zbora Hrvoje Beban ponovo stupi na pozornicu, ovaj puta u pratnji članice zbora Ružice Gačić koja je zamijenila dirigenta Petrača koji je taj dan otputovao na međunarodni tečaj zborskog dirigiranja u Italiju, te preuzme još jednu medalju iz ruku članova međunarodnog ocjenjivačkog suda.

IMG 2971Tako su naši laureati s Gornjega grada osvojili zlatna odličja u obje kategorije na kojima su nastupili i time ponovo dokazali kako spadaju u sam vrh europskog zborskog pjevanja. Mladi članovi zbora Cantores sancti Marci tijekom sedmodnevnog boravka u Latviji iskoristili su priliku razmijeniti glazbena iskustva i s predstavnicima drugih zemalja koje su sudjelovale na ovom natjecanju, a osobito s Latvijcima koji su pokazali vrhunske organizacijske vještine. Svakom zboru bio je dodijeljen po jedan volonter-asistent koji je kao domaćin pratio natjecatelje tijekom boravka u Latviji. Našim Cantoresima ugodno društvo pružio je mladi student Emils Ripa koji se pokazao kao vrlo susretljiv i brižan domaćin tijekom cijelog boravka naših pjevača u Rigi. Stoga su Cantoresi iz Rige ponijeli ne samo dva zlatna odličja već i lijepe uspomene na Latviju sa željom da ju ponovo posjete.

A zbog ovako velikog uspjeha naših predstavnika na europskom natjecanju, na kojemu su se doduše natjecali i predstavnici s drugih kontinenata, nadamo se da će naši Cantoresi, ali i drugi hrvatski zborovi, dobiti priliku sudjelovati 2018. godine na svjetskoj olimpijadi i jubilarnim desetim World Choir Games koji se održavaju u Južnoafričkoj Republici te još jednom pokazati svoje hvalevrijedno umijeće muziciranja na međunarodnoj razini.

Rafaela Tripalo, Rok Čivljak

image1 2

image1 3

IMG 2807

IMG 2769