Skip to content

EU će sufinancirati naš najveći i strateški projekt – Pelješki most i povezivanje Južne Dalmacije

39. sjednica VRH 3

Predsjednik Vlade osvrnuo se na vijest koju je dobio od ministrice Gabrijele Žalac, nadležne za regionalni razvoj i europske fondove, glede financiranja izgradnje Pelješkog mosta

,,Ministrica je dobila poziv povjerenice za regionalnu politiku u Europskoj komisiji Corine Crețu koja je najavila da će Komisija 7. lipnja dovršiti sve svoje interne procedure za sufinanciranje do sada najvećeg projekta kojeg smo uopće imali iz sredstava proračuna Europske unije. Riječ je o projektu koji se zove „Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom koji uključuje izgradnju Pelješkoga mosta, izgradnju pristupnih autocesta i stonske obilaznice,“ kazao je predsjednik Vlade.

Podsjetio je i na odluku Vlade u vezi s tim projektom od 16. veljače koju je pripremilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, zahvalivši posebno Hrvatskim cestama koje su uložile godine stručnog rada i truda u realizaciju ovog projekta.

,,Želim zahvaliti i jednom i drugom ministarstvu na dosadašnjem radu i podsjetiti hrvatsku javnost da ćemo iz europskoga proračuna dobiti 357 milijuna eura bespovratnih sredstava, čime će se u tri faze ovaj projekt realizirati između 2017. i 2021. godine”, pojasnio je Plenković.

Naglasio je kako je izgradnja Pelješkog mosta strateški projekt, ne samo za Dubrovačko-neretvansku županiju, nego i za cijelu Hrvatsku, u kontekstu priprema za ispunjavanje kriterija za ulazak u Schengenski prostor. Izrazio je uvjerenje da će svi u Hrvatskoj, osobito u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, biti zadovoljni odlukama koje će biti na dnevnom redu idućeg tjedna.

Predsjednik Vlade napomenuo je i da se nastavljaju sve nužne i važne aktivnosti vezane za upravljanje procesom restrukturiranja Agrokora.

„Izvanredna uprava radi na rješavanju kredita za novu likvidnost, čime bi se osigurao proces restrukturiranja i praktički riješila sredstva za čitavo vrijeme predviđeno za trajanje toga procesa“, zaključio je Plenković. vlada.gov.hr

See also  Hrvatska ponovno u investicijskom rejtingu, BBB- sa stabilnim izgledima