Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, Matko Trebotić, autor je specifičnog i značajnog opusa, iznimnog ugleda u domovini i u inozemstvu, kontinuirano djelujujući izvan svih struja u umjetnosti

Matko Trebotić

Razgovarao: Miroslav Pelikan

U zagrebačkoj Kući arhitekture Oris 19. svibnja predstavili ste se s novom samostalnom izložbom.
Riječ je o multimedijalnom projektu, koja ide u moju davnu umjetničku praprošlost. Tek sam diplomirao na arhitekturi i projektirao sam objekt u Milni na otoku Braču. Projekt je doživio snažan uspjeh, o njemu se dosta pisalo u stručnoj literaturi. U doba pretvorbe taj je objekt devastiran. Dakle, napravio sam video koji pokazuje stanje kakvo je bilo prije rušenja, sve dopunjeno s pratećim slikama Svijetlog Mediterana,koga u posljednje vrijeme radim, nazivajući taj objekt hrvatskom Palmirom, pritom misleći na modernu hrvatsku arhitekturu, ne samo na djela Vitića,Perković, Radića, Gotovca…Brojna su djela nestala. To mi je bio povod za izložbu u Orisu. Nisam imao namjeru napraviti klasičnu slikarsku izložbu već multimedijalni projekt. Izložba nastavlja svoj put, ide u Split za vrijeme Splitskog ljeta i u Dubrovnik, početkom devetoga mjeseca.

Matko Trebotić 1Što sve čini multimedijalni projekt?
Nasuprot videoinstalacije je Tamni Mediteran,kombinirana tehnika na platnu, veliki formati,tu je glazba Blagoje Berse i šum rušenja, izložio sam i akvarele Tamnog Mediterana, kao tračak nade. Izložba se zato i zove Tamni i Svijetli Mediteran. Tamni Mediteran je dobio nagradu na prošlom Triennalu akvarela u Karlovcu i Slavonskom Brodu.

Matko Trebotić 2Gospodine Trebotić, nedavno smo u Splitu nazočili prikazivanju novoga dokumentarnog filma u produkciji HRT-a o Vašem radu, autora Milana Bešlića. Koliko ste Vi zadovoljni filmom?
Ako sam zadovoljan filmom koji je pokrio moj rad u proteklih desetak godina. Rekao bih da je ovaj film nešto najbolje što je o mojem radu snimano. U filmu su sudjelovali Igor Zidić, Branko Francesci i Andro Krstulović Opara. Na promociji su govorili Joško Belamarić i Marin Ivanović.

Matko Trebotić 3Kakav je dojam ostavio film na Vas?
Neugodno mi je govoriti o dojmu koji na mene ostavio ovaj film, film koji se bavi mojim djelom. No, dojam je više nego dobar. Nestrpljiv sam da se film što je moguće prije prikaže na HRT-u.

Što je bilo ključno u Vašem radu u tih proteklih desetak godina o kojima govori ovaj film?
Najprije sam zahvalan Bogu na talentu i zdravlju.Što je ključno? Za mene je svaki dan ključan. Uz inspirativni proces i intenzivni rad dolazite do djela.

Matko Trebotić 4Jeste li uspjeli naslikati sve što ste htjeli, željeli?
Ne, jer uvijek nedostaje vremena. Ipak, ostvario sam obiman opus.

Je li i Vaša glad prema umjetnosti svakim danom sve veća?
Da, može se i tako reći. Sve je to normalno. To je način življenja, način disanja,ne postoji ništa drugo osim umjetnosti, uz obitelj i domovinu Hrvatsku i rodnu Dalmaciju.

Puno ste izlagali, osobito vani, imate značajno iskustvo. Koliko je umjetnost danas važna u ovakvom svijetu?
Nemam iluzija da umjetnost može mijenjati svijet ali ga u malom segmentu može učiniti boljim. Treba uvijek tražiti nove izričaje.

O Vašem su djelu objavljene brojne monografije. Koliko su one međusobno prepletene sa koliko su udaljene?
Monografije su radili razni autori i njihovo promatranje i razumijevanje moga djela se svakako razlikuje. No postoji prepletanje , postoji kontinuitet uza sve stilske mijene. No, po ocjenama mnogih povjesničara umjetnosti i kritičara, zadnjih desetak godina u mojem je opusu najvažnije i najbolje.

Vi ste umjetnik za koga se najprije veže pojam Mediterana. Postoji li određeni mediteranski motiv koji niste nikada tretirali?
Moji motivi nisu deskriptivni, riječ je o duhovnom krajoliku Mediterana koji stalno preispitujem i dopunjujem. Uvijek me je snažno privlačila želja za istraživanjem.

foto galerijaKada bi o sebi morali reći samo jednu rečenicu kako bi ona glasila.
Nikada nisam izdao, bilo obitelj, bilo domovinu, a ni svoju umjetnost ,a to je već nešto.

Što je novo u atelijeru?
Radim na vitrajima za splitskog sv. Franu za „Hrvatski Panteon“.

Kada je u planu velika izložba u Zagrebu?
Imao sam velike izložbe u Modernoj galeriji i Klovićevim dvorima. No idućih godina planiram velike izložbu u dubrovniku i Sarajevu, i nadam se i u Zagrebu.

Odgovori