Predsjednica na međunarodnom znanstvenom skupu “Izazovi Europe”

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na međunarodnom znanstvenom skupu pod nazivom „Izazovi Europe“ („Challenges of Europe“) koji se u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu održava u Bolu na otoku Braču

DSC 51731

U obraćanju je predsjednica Grabar-Kitarović sa sudionicima skupa podijelila svoja promišljanja o stanju u hrvatskom gospodarstvu i izazovima s kojima smo suočeni. Izlaganje je započela s dobrom vijestima: rast zaposlenosti, povoljne godišnje stope rasta turizma, deficit koji je na najnižoj razini unatrag više godina, pad javnog duga, povećavanje kapitalnih investicija i financiranja Europske unije te Vlada koja pokazuje odlučnost da provede toliko potrebne reforme.

„Krećemo se u dobrom smjeru, no pitanje je li taj rast dovoljan i održiv. Je li dovoljan i dovoljno brz?“, kazala je Predsjednica i dodala kako time dolazimo do izazova hrvatskog gospodarstva koji priječe brži i veći rast. „Usredotočit ću se na dva: jedan je vezan za nedostatak tržišnog natjecanja i na nepovoljnu strukturu hrvatskog gospodarstva; drugi je vezan za depopulacijske trendove koji su prisutni desetljećima i koji će stvarati nove probleme“, kazala je.

Istaknula je kako su izazovi vezani uz strukturu našeg gospodarstva i demografske trendove uzajamno povezani i kako se trebaju zajedno razmatrati.

„Struktura našega gospodarstva još uvijek je u velikoj mjeri usmjerena na domaće tržište, pri čemu na izvoz roba otpada približno 27% našeg BDP-a 2016. godine, što je mnogo manje nego u bilo kojem usporedivom gospodarstvu Europske unije. Na turizam otpada gotovo 20% našeg BDP-a, što je opet mnogo više nego u ikojem usporedivom gospodarstvu. To potiče razvoj i veće koristi nekim dijelovima Hrvatske, dok odvlači fokus s drugih regija i industrija. Dok neki dijelovi Hrvatske rastu, drugi se suočavaju s depopulacijom i daljnjim gospodarskim propadanjem“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako nema visokorazvijena gospodarstva kojemu je turizam glavna gospodarska djelatnost te kako bismo za cilj trebali imati udvostručenje prihoda od turizma u Hrvatskoj, uz prepolovljenje njegova udjela u BDP-u. Dodala je kako se radi o ambicioznom cilju te kako imamo izbor: „Želimo li našu djecu da rade u sektorima u kojima se zarađuju ispodprosječne plaće, ili pak u onima koji će im pružati mnogo više prilika i mogućnosti za život u Hrvatskoj?“

Predsjednica je dodala kako ovu strukturu nije moguće promijeniti bez rješavanja demografskog problema s kojim je Hrvatska suočena te istaknula kako je taj problem krizno stanje za održivost našeg gospodarstva i društva.

„Studija koju je u lipnju prošle godine objavio MMF pod nazivom „Egzodus iz istočne Europe“ jasno pokazuje učinak iseljavanja iz Hrvatske u razdoblju od 1993. do 2013. godine.

Prema toj studiji – tijekom tog razdoblja Hrvatska je izgubila 15% rasta svog BDP-a zbog iseljavanja visoko obrazovanih stručnjaka, što je rezultiralo sporijim stopama rasta ili čak i padom. Od tih je migracija koristi imala cijela Europska unija, no mi, kao emitivna zemlja, imali smo velike štete. To je jasan znak kako će naše gospodarstvo pogoditi najnoviji valovi iseljavanja otkako smo ušli u Europsku uniju. To bi moglo ne samo poništiti sadašnje pozitivne gospodarske trendove, nego i velik dio našeg potencijala za budući rast i razvoj“, navela je predsjednica Grabar-Kitarović.

Da bi se ovi izazovi ublažili i popravili, Predsjednica je istaknula kako je potrebno istodobno raditi na poboljšanju lakoće poslovanja u Hrvatskoj, napose u industrijama s većom dodanom vrijednošću; na popularizaciji i programima poticaja usmjerenim na STEM područja te poslovne aktivnosti vezane za istraživanje i razvoj; na poboljšanju obrazovnog sustava kako bi se povećala vrijednost ljudskog kapitala, prikladnog za moderne industrije i radna mjesta.

„Rješavanje tek jednog od ovih problema neće postići rezultat kome težimo. Kako tvrde neki članovi mog Ekonomskog vijeća kada razgovaramo o tržištu rada i nedostatcima našeg obrazovnog sustava: Ako je naš obrazovni sustav tako loš, zašto su naši stručnjaci i radnici tako uspješni u inozemstvu?“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Na kraju izlaganja izrazila je nadu kako će se na konferenciji moći čuti i naći rješenja za probleme koje je naznačila te izrazila uvjerenje kako će poruka koju će odaslati ova konferencija biti da hrvatski i međunarodni stručnjaci i znanstvenici imaju odgovore na postavljena pitanja. predsjednica.hr