Skip to content

EK vijesti 11. svibnja 2017.

Komisija pozdravila odluku ministara EU o donošenju programa tehničke potpore

European CommissionEuropska komisija pozdravila je današnju odluku Vijeća ministara EU kojom je odobren novi Program potpore strukturnim reformama (SRSP) vrjedan 142,8 milijuna EUR. Program Komisiji omogućuje da proširi prilagođenu potporu reformama koju pruža državama članicama, na njihov zahtjev, za provedbu reformi kojima se potiče rast njihovih gospodarstava, jača njihova konkurentnost, potiču ulaganja i stvaraju nove prilike za zapošljavanje. Za upravljanje programom potpore nadležna je Komisijina Služba za potporu strukturnim reformama (SPSR). Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije nadležan za euro i socijalni dijalog te za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, izjavio je: „Pozdravljamo današnju odluku ministara EU o donošenju Programa potpore strukturnim reformama. Taj novi program EU omogućit će Komisiji proširivanje tehničke potpore koju pruža državama članicama kako bi im pomogla u provedbi bitnih reformi kojima će one modernizirati svoja gospodarstva, ojačati svoju konkurentnost i potaknuti ulaganja. Time se nadalje mogu otvoriti nova radna mjesta i poboljšati životni standard. Iz danas objavljene gospodarske prognoze vidimo da EU i dalje bilježi gospodarski rast, ali je slika za svaku državu članicu drukčija. Novi EU program tehničke potpore može pomoći državama članicama u suočavanju s izazovima koji koče učinkovitiji gospodarski i društveni napredak.”

Provedba Ugovora iz Marakeša: postignut je politički kompromis o lakšem pristupu knjigama za slijepe osobe i druge osobe s invaliditetom 

Pregovarači Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije jučer su postigli kompromis o nacrtu zakonodavnog akta o provedbi Ugovora iz Marakeša u Europskoj uniji. Komisija je pozdravila taj politički kompromis zahvaljujući kojem će se milijunima slijepih osoba i osoba koje imaju druge smetnje pri čitanju otisnutog teksta omogućiti lakši pristup knjigama. Komisija svojim prijedlogom, koji je dio tekuće modernizacije zakonodavstva EU-a u području autorskih prava, želi olakšati pristup objavljenim djelima za slijepe i slabovidne osobe te osobe koje imaju druge smetnje pri čitanju otisnutog teksta. Dogovor još moraju službeno odobriti dva suzakonodavca EU. Nakon postizanja političkog kompromisa potpredsjednik Komisije nadležan za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je: „Iznimnno mi je drago da će se propisi EU u području autorskih prava prilagoditi kako bi se slabovidnim osobama i osobama s poteškoćama u čitanju u EU i u trećim državama omogućio pristup široj ponudi materijala za čitanje koje mogu upotrebljavati za izobrazbu, rad i razonodu. Posebno mi je drago vidjeti da naša strategija za jedinstveno digitalno tržište jača socijalnu uključenost. Također sam siguran da će današnji kompromis otvoriti put brzoj EU-ovoj ratifikaciji Ugovora iz Marakeša.” Više informacija možete pronaći u priopćenju za tisak.

Eurostat: Tražitelji azila smatraju se maloljetnicima bez pratnje – 63 300 maloljetnika bez pratnje među tražiteljima azila u EU-u 2016. – Više od polovine su Afganistanci ili Sirijci

U 2016. 63 300 tražitelja azila koji su zatražili međunarodnu zaštitu u državama članicama Europske unije (EU) smatrali su se maloljetnicima bez pratnje. Ta se brojka smanjila za oko trećinu u odnosu na 2015. (kad je bilo registrirano oko 96 500 maloljetnika bez pratnje), ali je još uvijek oko pet puta veća od godišnjeg prosjeka zabilježenog u razdoblju od 2008. do 2013. (oko 12 000 godišnje). U 2016. velika su većina tih maloljetnika bez pratnje bili dječaci (89 %), a više od dvije trećine njih imalo je 16 do 17 godina (68 % ili oko 43 300 osoba). Dječaci u dobi od 14 do 15 godina činili su 21 % maloljetnika bez pratnje (oko 13 500 osoba), dok je 10 % dječaka (oko 6300 osoba) bilo mlađe od 14 godina. Više od trećine (38 %) tražitelja azila koji su se smatrali maloljetnicima bez pratnje u EU 2016. bili su Afganistanci, a otprilike petina njih (19 %) Sirijci. Priopćenje za tisak možete pronaći ovdje.