Japanski veleposlanik g. Keiji Takiguchi otvorio izložbu grafika slovensko-hrvatskog akademskog umjetnika Leona Zakrajšeka

leon zakrajšek otvorenje 5

Japanski je veleposlanik, Njegova Ekselencija g. Keiji Takiguchi sinoć u Galeriji Laval Nugent otvorio izložbu grafika Enso, slovensko-hrvatskog akademskog umjetnika g. Leona Zakrajšeka, u društvu uglednih hrvatskih umjetnika i osoba iz javnog života

foto galerijaUpravo je Nje. Ekselencija g. Takiguchi potkraj prošle godine g. Zakrajšeku dodijelio i Priznanje ministra vanjskih poslova Japana, za doprinos boljem razumijevanju između Japana, Slovenije i Hrvatske putem grafičke umjetnosti i širenja japanske kulture i umjetnosti, na čemu je g. Zakrajšek angažiran već trideset godina. Nakon velikog potresa u regiji Hanshin 1995. godine u Osaki je u smislu potpore organizirao i realizirao izložbu, nakon čega je radove slovenskih autora donirao žrtvama potresa. Isto tako, proteklih je godina organizirao izložbe japanskih grafičara u Zagrebu i Dubrovniku, kao i predavanja i demonstracije japanskih grafičkih umjetnika na Akademiji likovnih umjetnosti i galerijama, šireći japansku kulturu.

leon zakrajšek otvorenje 9

Likovna kritičarka mag. Sonja Švec Španjol o ciklusu Enso Leona Zakrajšeka je napisala: „…tijekom školovanja na Tama Art University u Tokiju, Zakrajšek se ponovno susreće s vječnim motivom kruga koji ga posebno intrigira zbog svoje pročišćene jednostavnosti i iznimno važne uloge u istočnoazijskoj grafičkoj i slikarskoj tradiciji. Enso je japanska riječ za “krug” i u školi zen budizma predstavlja sveti simbol, dok u zen budističkom slikarstvu simbolizira važan trenutak kad se um oslobađa tijela, a duša postaje kreativna sila.

Enso je u Zakrajšekovom radu definiran snažnom simbolikom osnovnih boja – crvene, žute i plave – koje simboliziraju elemente iz prirode poput sunca, vode i vatre, dok primjerci krajnje pročišćenih krugova akromatske crne i bijele upućuju na prirodnu ravnotežu svijeta utemeljenu na opozicijama dobrog i zla, dana i noći, života i smrti. Odabir boja, tekstura i silnica poteza odrednice su koje definiraju karakter pojedinog rada. Njihovim ispreplitanjem, stapanjem, preklapanjem, taloženjem i sukobljavanjem stvara se jedinstvena dinamika, osebujan ritam i bogata ravnoteža kompozicije. Polazište je uvijek priroda, a variranjem čitavog spektra unutarnjih dinamika od jednostavnih monokromatskih krugova naglašeno kontemplativnog karaktera pa sve do složenih kolorističkih formi dinamičkog gibanja, Leon Zakrajšek izgrađuje vlastiti vizualni kod.

leon zakrajšek otvorenje 15

Šare, mrlje, plohe, otisci, struganja i grebanja, energični potezi i druge intervencije na matrici stvaraju otiske koji pobuđuju raznovrsne asocijacije. Krugovi postaju svojevrsni kodovi prirode podložni individualnom iščitavanju značenja. Praznina središta mjesto je najveće koncentracije stvaralačke energije umjetnika. Oblik kruga i praznina unutar njega koegzistiraju čineći mjesto duhovne integracije umjetničkih silnica proizašlih iz kolektivnog zapadnog nasljeđa i individualnog dalekoistočnog iskustva Leona Zakrajšeka unutar kojih on nastavlja svoju potragu za savršenstvom“.

Leon Zakrajšek višestruko je nagrađivani akademski grafičar, specijaliziran za japanske tehnike moku hanga, sumi-e i druge tradicionalne japanske likovne tehnike, koje je izučavao u Japanu, kod najuglednijih japanskih umjetnika, litografa Harumija Sonoyame i grafičara Fumija Kitaoke i Yuki Reija. Leon Zakrajšek posvetio proučavanju i promociji tradicionalnih japanskih grafičkih tehnika diljem svijeta kao umjetnik, umjetnički selektor i član žirija mnogih međunarodnih izložbi grafika.