Skip to content

EK vijesti 5. svibnja 2017.

Predsjednik Juncker održao govor na konferenciji o stanju Unije u Firenci

European CommissionSedmo održavnje konferencije o stanju Unije koju organizira Europski sveučilišni institut ove je godine posvećeno temi europskoga građanstva. Predsjednik Juncker održao je uvodni govor u kojem je pohvalio Italiju za doprinos u upravljanju izbjegličkom krizom i spašavanju života na moru te je istaknuo da je „Italija spasila čast Europe”. Govoreći o budućnosti, predsjednik Juncker pozvao je na intenzivniji rad na socijalnoj dimenziji europske integracije i na bliskiju suradnju u obrani. Govor možete pogledati ovdje. Na konferenciji je sudjelovalo nekoliko povjerenika. Povjerenick Navracsics bio je sudionik okruglog stola „Šezdeset godina Europske unije” te je naglasio glavna postignuća Unije kao što je primjerice program Erasmus+. U 14.45 povjerenica Jourová i Michel Barnier sudjelovat će u okruglom stolu „Prava građana EU: prioritet za pregovore s Ujedinjenom Kraljevinom.” U 16.15 visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini govorit će o prilikama i izazovima s kojima se suočava vanjska i sigurnosna politika EU kako je predstavljeno u globalnoj strategiji EU-a tijekom interaktivnog sastanka na temu „Suradnja i partnerstva – europski način rada”. Svi okrugli stolovi prenose se uživo.

Komisija dodijelila 15,33 milijuna eura pomoći za hitne slučajeve zbog poboljšanja premještanja u Italiji

Europska komisija dodijelila je 15,33 milijuna eura hitne pomoći Italiji u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju kako bi poboljšala program premještanja (transfer osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita iz Italije u druge države članice EU). Konkretno, tim će se sredstvima poduprijeti Ministarstvo unutarnjih poslova u pogledu osiguravanja smještaja, hrane, zdravstvene skrbi te jezičnog i kulturološkog posredovanja. U okviru pomoći unaprijedit će se pružanje informacija o premještanju državljanima onih zemalja koje mogu sudjelovati u programu. Ukupan iznos hitne pomoći koju je od 2015. u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju (FAMI) i Fonda za untarnju sigurnost (FUS) Komisija dodijelila radi potpore talijanskim vlastima i međunarodnim organizacijama koje su aktivne u Italiji iznosi 74,09 milijuna eura. Osim te pomoći za hitne slučajeve Italiji je u okviru nacionalnih programa za radzbolje od 2014. do 2020. već dodijeljeno 592,6 milijuna eura (347,7 milijuna eura iz FAMI-ja i 244,9 milijuna eura iz FUS-a). Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: Ovom dodatnom financijskom potporom Italiji opet pokazujemo da je EU uz nju. Tijekom zadnjih mjeseci programa premještanja od ključnog je značaja da se sve koji mogu sudjelovati u programu učinkovito i brzo premjesti.

NAJAVE

Dani otvorenih vrata u europskim institucijama

U okviru dana otvorenih vrata europskih institucija Europska komisija otvorit će svoja vrata posjetiteljima u zgradi Berlaymont sutra od 10.00 do 18.00. Na tridesetak štandova predstavljat će se glavne politike Europske komisije, a u središtu pozornosti, među ostalim, bit će Bijela knjiga o budućnosti Europe, inicijativa Europskih snaga solidarnosti i 30. godišnjica programa Erasmus. Prostorija Jean Monnet u kojoj Kolegij povjerenika održava tjedne sastanke bit će otvorena za obilaske s vodičem. Povjerenici Oettinger i Moedas sudjelovat će u kratkim dijalozima s građanima tijekom dana.