Skip to content

EK vijesti 2. svibnja 2017.

U okviru Europskog tjedna mladih 2017. mladi se pozivaju da daju svoj doprinos raspravi o budućnosti EU i djelovanju mladih u EU

European CommissionOsma manifestacija Europskog tjedna mladih održava se od 1. do 7. svibnja uz raznolike događaje i aktivnosti koji su organizirani u 33 države sudionice EU programa Erasmus+. Mladi se uz slogan „Shape it, move it, be it“ („Oblikuj, pokreni, budi“) potiču na uključivanje u rasprave o budućnosti EU politike za mlade, odlazak u inozemstvo u okviru programa Erasmus+ te sudjelovanje u nedavno osnovanim Europskim snagama solidarnosti kako bi pokazali solidarnost s potrebitima. Već se više od 28 000 mladih pridružilo Europskim snagama solidarnosti i raspoređeni su prvi su sudionici. Prijedlog posebne pravne osnove za konsolidaciju i daljnje oblikovanje te nove inicijative trebao bi se prihvatiti 24. svibnja. Povjerenik za izobrazbu, kulturu, mlade i šport Tibor Navracsics sutra će u Bruxellesu sudjelovati u službenom otvaranju Europskog tjedna mladih, na dvodnevnoj Europskoj konferenciji o budućoj strategiji EU-a za mlade. Danas će s nizom mladih i predstavnicima udruga mladih održati sastanak za pripremu rasprava. Povjerenik Navracsics izjavio je: S obzirom na to da sadašnja suradnja s državama članicama u području politike za mlade završava 2018., moramo razmisliti o budućnosti. Želimo čuti mišljenja svih uključenih u pitanja mladih u EU kako bismo bili sigurni da suradnja u području mladih daje rezultate te da omogućuje mladima da pronađu svoje mjesto u društvu i grade Europu budućnosti. Radujem se razmjeni ideja o budućoj strategiji za mlade tijekom Tjedna mladih i ostatka godine. Tijekom Europskog tjedna mladih naglasak će biti na nadahnjujućim pričama pokretača promjena i njihovim projektima u okviru programa Erasmus+ koji su potaknuli više mladih na sudjelovanje.   

Eurostat: stopa nezaposlenosti u ožujku 9,5 % u europodručju i 8,0 % u EU-28

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u europodručju (EA-19) u ožujku 2017. bila je 9,5 %, kao i u veljači, te je zabilježila pad u odnosu na ožujak prošle godine kad je iznosila 10,2 %. To je najniža stopa nezaposlenosti u europodručju od travnja 2009. U EU-28 stopa nezaposlenosti u ožujku 2017. bila je 8,0 %, što je pad u odnosu na 8,1 % u veljači 2017. i 8,7 % u ožujku 2016. To je najniža stopa nezaposlenosti u EU-28 od siječnja 2009. 

Podatke je objavio Eurostat, statistički ured Europske unije.