Skip to content

EK vijesti 27. travnja 2017.

Komisija poduprla glasanje Europskog parlamenta o EU novom programu potpore reformama

European CommissionEuropska komisija poduprla je današnje glasanje Europskog parlamenta o odobravanju programa potpore strukturnim reformama. Riječ je o novom programu EU za tehničku potporu državama članicama. Današnjim glasanjem otvara se put primjeni tehničkog stručnog znanja kojim Komisija podupire države članice pri provedbi reformi kojima se pomaže rastu gospodarstava, jača konkurentnost, potiču ulaganja, otvaranje radnih mjesta te bolji životni standard. Proračun za projekt iznosi 142,8 milijuna eura za razdoblje 2017. –2020. i ne će ga morati sufinancirati države članice. Objavljeno je i priopćenje za medije

Komisija donijela novi akcijski plan zbog zaštite bioraznolikosti i ostvarivanja gospodarske koristi od zaštite prirode

Europska komisija danas je donijela novi akcijski plan kako bi poboljšala zaštitu prirode i bioraznolikosti u EU te kako bi od nje korist imali građani i gospodarstvo.  Plan se sastoji od 15 mjera koje treba provesti do 2019. kako bi se brzo poboljšala provedba direktiva o pticama i staništima, glavnim zakonodavnim aktima politike EU na području prirode.  Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije.

Europska godina kulturne baštine 2018.: Komisija pozdravila potporu Europskog parlamenta 

Europski parlament danas je velikom većinom donio odluku o proglašenju 2018. europskom godinom kulturne baštine. Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije.

Komisija pozdravila nova pravila o sigurnosti opskrbe plinom u Europi

Pregovarači Vijeća i Europskog parlamenta sinoć su postigli sporazum o novoj sigurnosti u pogledu regulacije opskrbe plinom kojim se nastoji spriječiti krize u opskrbi plinom. Novim pravilima osigurava se regionalno usklađen zajednički pristup sigurnosti mjera za opskrbu među državama članicama. EU će se tako moći bolje pripremiti za nestašice plina i upravljanje u krizama, ako do njih dođe. Prvi put primijenit će se načelo solidarnosti. Države članice morat će pomoći svojim susjedima dođe li do ozbiljne krize tako da europska kućanstva ne pate zbog hladnoće. Osiguravanje zaliha energije europskim potrošačima jedna je od okosnica energetske unije i ključni prioritet Junckerove Komisije.

Prema novom istraživanju Eurobarometra građani EU nadalje snažno podupiru razvojnu suradnju

Europska komisija danas je predstavila rezultate posebnog istraživanja Eurobarometra o mišljenju građana EU o razvoju, suradnji i pomoći. Istraživanje je provedeno na terenu u 28 država članica od studenoga do prosinca 2016. Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije.