Skip to content

EK vijesti 19. travnja 2001.

Predsjednik Juncker i članovi Komisije na proljetnim sastancima MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu

European CommissionPredsjednik Juncker i nekoliko članova Komisije sutra će otputovati u Washington na  proljetne sastanke Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke koji se održavaju od 20. do 22. travnja. Predsjednik Juncker, potpredsjednik Dombrovskis, povjerenik Hahn i povjerenik Moscovici predstavljat će Komisiju na raznim događanjima koja će se održavati u okviru sastanaka. Detaljni kalendar dostupan je  ovdje.

Komisija obnovila suradnju na održivom razvoju plavog gospodarstva na zapadnom Sredozemlju

Europska komisija danas je pokrenula novu inicijativu za održivi razvoj plavog gospodarstva na zapadnom Sredozemlju kojom će se povećati pomorska sigurnost, promicati održivi plavi rast i otvaranje radnih mjesta te zaštititi ekosustavi i biološka raznolikost. Poboljšana suradnja dolazi u pravi trenutak jer je prije samo tri tjedna ministarskom  deklaracijom MedFish4Ever Komisija osigurala desetogodišnje obećanje djelovanja na očuvanju ribljih stokova u Sredozemlju. Svrhovita djelovanja u okviru inicijative uz ostalo obuhvaćaju suradnju obalnih straža, odgovor na nesreće i izlijevanja nafte, očuvanje staništa, biotehnologiju, razmjenu podataka, znanje o moru i obalni turizam. Dodatne informacije o prioritetima i konkretnim djelovanjima u okviru inicijative dostupne su u priopćenju za medije i memorandumu

Komisija pokrenula javno savjetovanje o primjeni trošarina na alkoholna pića 

Europska komisija danas je pokrenula javno savjetovanje o primjeni trošarina na alkohol i alkoholna pića („strukture trošarina“). Svrha pravila EU o trošarinama želi se spriječiti poremećaje trgovine na jedinstvenom tržištu, zajamčiti pravedno tržišno natjecanje među tvrtkama i smanjiti administrativno opterećenje tvrtki. Savjetovanje je otvoreno do 7. srpnja 2017., a dostupno je ovdje.

EUROSTAT: godišnja stopa inflacije u europodručju smanjila se na 1,5 posto, u EU na 1,6 posto

U ožujku 2017. godišnja stopa inflacije u europodručju iznosila je 1,5 posto, što je smanjenje u odnosu na 2,0 posto u veljači. U ožujku 2016. stopa inflacije iznosila je 0,0 posto. U ožujku 2017. godišnja stopa inflacije u Europskoj uniji iznosila je 1,6 posto, što je smanjenje u odnosu na 2,0 posto u veljači. Prošle godine stopa inflacije iznosila je 0,0 posto. Podaci su dobiveni od Eurostata, statističkog ureda Europske unije. Najmanja godišnja stopa inflacije zabilježena je u Rumunjskoj (0,4 posto) te u Irskoj i Nizozemskoj (obje 0,6 posto). Najveća godišnja stopa inflacije zabilježena je u Latviji (3,3 posto), Litvi (3,2 posto) i Estoniji (3,0 posto). U usporedbi s veljačom 2017. godišnja stopa inflacije smanjila se u sedamnaest država članica, u šest se nije mijenjala, a u pet se povećala. U Hrvatskoj godišnja stopa inflacije u ožujku 2017. iznosila je 1,1 posto (u veljači 2017. 1,4 posto; u ožujku 2016. -0,9 posto). Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: veljača 2017. – suficit u međunarodnoj trgovini robom u europodručju 17,8 milijardi eura, u području EU28 1,7 milijardi eura

Prva procjena vrjednosti robe izvezene iz europodručja (EA19) u ostatak svijeta u veljači 2017. iznosila je 170,3 milijarde eura, što je povećanje od četiri posto u odnosu na veljaču 2016. (163,2 milijarde eura). Uvoz iz ostatka svijeta iznosio je 152,6 milijardi eura, što je povećanje od pet posto u odnosu na veljaču 2016. (144,9 milijardi eura). Zbog svega navedenog, u veljači 2017. u europodručju je zabilježen suficit od 17,8 milijardi eura u trgovini robom s ostatkom svijeta, dok je u veljači 2016. suficit iznosio 18,2 milijarde eura. U veljači 2017. trgovina unutar europodručja povećala se na 149,1 milijardu eura, što je povećanje od pet posto u odnosu na veljaču 2016. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji