Skip to content

EK vijesti 12. travnja 2017.

Premještanje i preseljenje: Naprjedak postojan, ali za ostvarenje zacrtanih zadataka potrebno je više

European CommissionKomisija je danas donijela jedanaesto izvješće o napretku u provedbi programa EU za hitno premještanje i preseljenje, u kojem se ocjenjuju mjere provedene od 2. ožujka 2017. Naprjedak država članica u premještanju osoba postojan je, stoga je u jednom mjesecu premješteno 2465 osoba, što je najviše do sad. Sveukupno je do sad premješteno 16 340 osoba. Međutim, države članice trebaju uložiti dodatne napore kako bi osigurale da se sljedećih mjeseci premjeste sve osobe koje ispunjavaju uvjete. Države članice i dalje znatno napreduju u području preseljenja pa su do sad omogućile sigurne i zakonite putove za 15 492 osobe. Današnje izvješće oznanjuje sadržajne preporuke za države članice kako bi se unaprijedio postupak premještanja i preseljenja.

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: U ožujku smo postigli novi rekord u pogledu broja premještenih osoba. To je solidarnost na djelu i dokaz odgovornosti. Sad je doba da sve države članice ispune svoje obveze i dodatno pojačaju svoje napore. To je njihova politička, moralna i zakonska odgovornost. Pozivam sve države koje se još nisu pridružile tim zajedničkim naporima da to učine. Premještanje svih osoba koje ispunjavaju uvjete iz Grčke i Italije potpuno je izvedivo sljedećih mjeseci. Istodobno, preselili smo više od dvije trećine od 22 500 osoba kojima smo u srpnju 2015. odlučili ponuditi siguran i zakonit put. Pozdravljamo tu vijest. Ispunjavamo svoje obveze kako bismo podijelili odgovornost s trećim državama kao što su Turska, Jordan i Libanon. Dodatne informacje: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-908_en.htm

Kolegij raspravlja o pravnim pitanjima povezanima s Mađarskom i odlučuje o daljnjim mjerama

Na inicijativu predsjednika Jean-Claudea Junckera prvi potpredsjednik Frans Timmermans predvodio je danas u Kolegiju povjerenika raspravu o nedavnim zbivanjima u Mađarskoj zbog kojih se postavilo pitanje usklađenosti s pravom EU i zajedničkim vrjednotama na kojima se Unija temelji. Kolegij je raspravljao o mađarskom Zakonu o visokom školstvu, nacrtu zakona o stranom financiranju nevladinih udruga, nacionalnom savjetovanju „Stop Bruxellesu” i trenutačnim pravnim dvojbama u području azila i nediskriminacije. Kolegij se složio da će se pozabaviti relevantnim i pravno spremnim pojedinačnim slučajevima povrede prava u sljedećem krugu postupaka zbog povrede prava krajem ovog mjeseca. Komisija će brzo dovršiti temeljitu pravnu ocjenu Zakona o visokom školstvu i odlučiti o daljnjim mjerama u sljedećem krugu postupaka zbog povrede. U pogledu nacrta zakona o financiranju nevladinih organizacija Komisija će pomno pratiti postupak i vratit će se na tu temu na temelju analize relevatnih pravnih pitanja. Naposljetku, u pogledu nacionalnog savjetovanja „Stop Bruxellesu” Komisija je danas odlučila da će pripremiti i objaviti vlastiti odgovor na tu raspravu. Pitanja o kojima je danas Kolegij raspravljao odnose se na poštovanje prava Unije i poštovanje zajedničkih vrjednosti Unije kako je zajamčeno člankom 2. Ugovora o Europskoj uniji. Sveukupna situacija u Mađarskoj razlog je za zabrinutost Komisije. Kolegij se stoga složio da će započeti politički dijalog s mađarskim vlastima, drugim državama članicama i Europskim parlamentom. Primjedbe prvog potpredsjednika Timmermansa bit će dostupne ovdje nakon što medijima predstavi svoje izlaganje u Kolegiju.

Zaštite sve djece pogođene migracijama: Komisija predstavila prioritetne mjere 

Tijekom posljednje dvije godine sve više djece migranata stiže u EU, a mnoga su od njih bez obitelji. Iako zakonodavstvo EU-a i država članica omogućuje solidan okvir za zaštitu, nedavni rast dolazaka opteretio je nacionalne sustave te otkrio nedostatke i manjkavosti. Zato Komisija danas utvrđuje mjere za zaštitu sve djece migranata u svim fazama postupka. Na internetu su dostupni priopćenje za medijedokument s najčešćim pitanjima i informativni članak.

Sigurnosna unija: Komisija predstavlja prioritete u borbi protiv teškog i organiziranog kriminala

Europska komisija danas predstavlja šesto izvješće o postignutom napretku prema učinkovitoj i istinskoj sigurnosnoj uniji. U izvješću se iznosi stav Komisije o budućim prioritetima EU u borbi protiv teškog i organiziranog kriminala te se utvrđuje osam konkretnih prijetnji: 1. kiberkriminalitet, 2. kaznena djela povezana s drogama, 3. krijumčarenje migranata, 4. organizirani kriminal u vezi s imovinom, 5. trgovanje ljudima, 6. trgovina vatrenim oružjem, 7. prijevare povezane s PDV-om i 8. kaznena djela protiv okoliša. Ti bi se prioriteti trebali uključiti u novi ciklus politike EU-a 2018.-2020. radi učinkovite suradnje među državama članicama kad je riječ o rješavanju najhitnijih kriminalnih prijetnji s kojima se suočava EU. Komisija poziva Vijeće da podrži te prioritete na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove u lipnju 2017. Izvješće o napretku dostupno je ovdje, a ažurirani informativni članak ovdje. Naglasak sljedećeg izvješća o napretku, koje je predviđeno sredinom svibnja 2017., bit će na rezultatima stručne skupine na visokoj razini za informacijske sustave i interoperabilnost.

Eurostat: prvi podatci za četvrto tromjesečje 2016. – stopa štednje kućanstava u europodručju pala na 12,0 posto – stopa ulaganja kućanstava u europodručju gotovo stabilna na 8,5 posto

Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.