Radionica likovne kritike: kako pisati o suvremenoj umjetnosti

Od 24. do 28. travnja u organizaciji Hrvatske sekcije AICA-e, ULUPUH-a i TTF galerije održat će se radionica likovne kritike pod naslovom Kako pisati o suvremenoj umjetnosti

unnamed777Na sudjelovanje su pozvani studenti preddiplomskog, diplomskog studija, kao i diplomirani studenti Sveučilišta u Zagrebu, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta, Likovne akademije i Dramske akademije kao i svi zainteresirani povjesničari umjetnosti, dizajneri i arhitekti s nagnućem ka teoriji i kritici. Voditeljice radionice su dr. sc. Silva Kalčić i dr. sc. Ivana Mance, povjesničarke umjetnosti.

Prijave na radionicu (molimo navesti: ime, prezime, OIB, kontaktni e-mail i telefonski br., zanimanje/studij i područje interesa) podnose se do četvrtka 20. travnja 2017. na e-mail silva.kalcic@ttf.hr (molimo nasloviti poruku: prijava na radionicu).

Radionice su besplatne, broj sudionika je ograničen, a polaznici će dobiti potvrdu o pohađanju radionice HS AICA-e (predsjednika Marka Goluba) i ULUPUH-a (predsjednice Ivane Bakal), dok će odabrani radovi biti javno prezentirani.

Prvi dan 24.04.2017. u 17 sati radionica: Galerija Permanenta ULUPUH-a, Preradovićeva 44 (do 20 sati)
Drugi dan 25.04.2017. u 17 sati case studies: posjet izložbi
Treći dan 26.04.2017. u 17 sati radionica: Galerija Permanenta ULUPUH-a, Preradovićeva 44 (do 20 sati)
Četvrti dan 27.04.2017. u 17 sati case studies: posjet izložbi
Peti dan 28.04.2017. u 17 sati radionica: Galerija Permanenta ULUPUH-a, Preradovićeva 44 (do 20 sati)

Kako radionice započinju analizom vlastitih radova, na početak radionice, u ponedjeljak 24. 04. 2017., potrebno je donijeti vlastiti tekst (recenziju ili esej) dužine 3 kartice teksta ili 5400 znakova s razmacima u word dokumentu.

Iako ne postoji formula o pisanju o umjetnosti, kroz zajednički posjet ciljanim izložbama, čitanje referentne literature te samostalno pisanje i rad na tekstu polaznici ove radionice suočit će se s temeljnim aspektima i načelima pisanja likovne kritike. Usavršit će zastupanje i argumentiranje stava, napisanog teksta, kao i razumijevanje razloga za nastajanje pojedinih pojava – što, kako i za koga one nastaju. Navođeni na deskriptivnu, eksplikacijsku i interpretativnu verbalizaciju svojih stavova, uz konzultiranje literature, polaznici radionica usavršavaju: metodologiju i terminologiju pisanja likovne kritike, razlikovanje estetskih i vizualnih karakteristika pojedinih pojava i medija u suvremenoj umjetnosti, prošireno poimanje/polje umjetnosti, razumijevanje povezanosti likovnih umjetnosti i društvenih zbivanja, izobražavanje vizualnog opažaja, memoriranje vizualnog arhiva relevantnih djela; sve bitne elemente koji sačinjavaju put ka gradnji ‘pismenog’ govora o suvremenoj umjetnosti.

Radionica je dio projekta EDU radionica Ivane Bakal i Silve Kalčić, te je dio programa Hrvatske sekcije AICA-e. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

Hrvatska sekcija AICA (HS AICA) je nevladina udruga u sastavu Međunarodnog udruženja kritičara likovnih umjetnosti – AICA Asssociation internationale des critiques d’art, sa sjedištem u Parizu. Puni naziv glasi Hrvatska sekcija međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA, a skraćeni Hrvatska sekcija AICA, odnosno, HS AICA. Članovi udruge su profesionalni i povremeni likovni kritičari, najugledniji kustosi hrvatskih muzeja i galerija te sveučilišni profesori i povjesničari umjetnosti. Hrvatska sekcije AICA-e osnovana je 1998. godine s ciljem okupljanje aktivnih kritičara likovnih umjetnosti radi unapređenja međunarodne suradnja na području likovnih umjetnosti, zastupanja profesionalnih interesa svojih članova te promicanja likovne djelatnosti u Republici Hrvatskoj. Misija HS AICA je promoviranje značaja i osiguravanje razvoja nezavisne i relevantne likovne kritike u Republici Hrvatskoj, te njeno snažno pozicioniranje i meritorna uloga unutar nacionalnog i međunarodnog kulturnog kruga.

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) strukovna je udruga koja okuplja članove iz cijele Hrvatske, iz svih područja vizualnih umjetnosti koja imaju određenu primjenu (uporabnu vrijednost): kazalište i film (scenografija, kostimografija, oblikovanje svjetla), arhitektura, hortikultura, fotografija, karikatura, ilustracija, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo, industrijski dizajn, oblikovanje odijevanja, tekstilno stvaralaštvo, grafički dizajn i vizualne komunikacije, primijenjeno kiparstvo, oblikovanje plemenitih kovina, keramike, porculana i stakla, restauracija, umjetnost multimedije i intermedije i sl. U okviru ULUPUH-a djeluje Studijska sekcija, čiji članovi su istaknuti likovni kritičari i teoretičari vizualnih umjetnosti te kustosi koji djeluju institucionalno ili samostalno (free-lance).

O voditeljicama radionice:

Silva Kalčić diplomirala je povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu, Filozofskom fakultetu, a doktorirala je arhitekturu i urbanizam na Arhitektonskom fakultetu; pohađala je program za kustose i kritičare Svet umetnosti SCCA Ljubljana. Bila je urednica časopisa „Zarez“, „Čovjek i prostor“, „Arhitektura“, „Oris“ i „Up&Underground“. Predaje teorijske kolegije na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, gdje vodi TTF galeriju. Predsjednica je Studijske sekcije ULUPUH-a i članica Izvršnog odbora HS AICA-e.

Ivana Mance, dr. sc., dipl. povjesničarka umjetnosti, znanstvena suradnica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Na području znanstvenog bavljenja posvećena je istraživanju povijesti hrvatske povijesti umjetnosti te različitim temama iz umjetnosti 19. i 20. stoljeća. Uz uže područje znanstvenog bavljenja, autorica kontinuirano prati i piše o suvremenim umjetničkim zbivanjima, objavljujući tekstove u stručnim časopisima i radio-emisijama. Članica je DPUH-a, ULUPUH-a i HS AICA-e, gdje obnaša i upravljačke dužnosti.