Skip to content

EK vijesti 11. travnja 2017.

Bank On Nature: Komisija i EIB potpisuju prvi ugovor o zajmu u okviru Instrumenta za financiranje kapitalne prirode zbog potpore biološkoj raznolikosti

European CommissionEuropska komisija i Europska investicijska banka (EIB) danas su najavile prvi ugovor o zajmu u okviru Instrumenta za financiranje kapitalne prirode (NCFF). Riječ je o financijskom partnerstvu Komisije i EIB-a kojim se podupiru projekti zaštite prirode i prilagodbe klimatskim promjenama s pomoću pojedinačnih zajmova i ulaganja iza kojih stoji jamstvo EU. Na temelju današnjeg ugovora Rewilding Europe Capital dobit će zajam od šest milijuna eura kako bi se poduprlo više od 30 tvrtki diljem Europe koja se bave obnovom i zaštitom prirodnih područja. To je u skladu s budućim akcijskim planom Komisije za bolju provedbu EU-ove Direktive o staništima i Direktive o pticama, a očekuje se i otvaranje stotina radnih mjesta. Karmenu Vella, povjerenik EU za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, izjavio je: Priroda je važan dio naših života i našega gospodarstva. To nam je pokazala nedavna uspješna evaluacija direktiva o prirodi EU. Projekt „Rewilding Europe” bit će prvi u nizu u okviru inicijative „Bank on Nature” koja se nadovezuje na NCFF i pomoći će nam u zapošljavanju u ruralnim područjima i zaštiti prirode. Područja koja treba ponovno pretvoriti u prirodna staništa su: zapadna Iberija (Portugal), Velebit (Hrvatska), središnji Apenini (Italija), južni Karpati (Rumunjska), delta Dunava (Rumunjska), Rodopsko gorje (Bulgarska), delta Odre (Njemačka/Poljska) i Laponija (Švedska). Svečano potpisivanje kojem će nazočiti potpredsjednik Katainen, povjerenik Vella i potpredsjednik EIB-a Taylor održat će se danas u 15 sati i može se pratiti uživo na  EbS+. Priopćenje za medije bit će objavljeno ovdje.

Službena razvojna pomoć EU na najvišoj razini do sad: 75,5 milijardi eura 2016. 

Prema najnovijim podatcima EU i njegove države članice 2016. zadržali su titulu vodećeg svjetskog donatora pomoći. Ona je 2016. iznosila 75,5 milijardi eura, što je rast od 11 % u usporedbi s 2015. Pomoć EU rasla je četvrtu godinu zaredom i dostigla do sad najvišu razinu. Ukupna službena razvojna pomoć EU-a povećala se s 0,47 % bruto nacionalnog dohotka (BND) 2015. na 0,51 % BND-a 2016. Povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica rekao je: Ponosan sam da je EU i dalje vodeći donator službene razvojne pomoći jer time jasno pokazujemo predanost ciljevima održivog razvoja UN-a. Pozivamo sve dionike u području razvoja da udvostruče svoja nastojanja i slijede naš primjer. No, to nije sve. Privlačenjem ulaganja privatnog sektora, mobilizacijom domaćih resursa i intenziviranjem zajedničkih napora s državama članicama EU nastojimo maksimalno iskoristiti sve financijske izvore za razvoj. Pročitajte priopćenje za medije i informativni članak.

Eurostat: industrijska proizvodnja smanjila se za 0,3 % u europodručju te za 0,2 % u EU28

Prema procjenama Eurostata, statističkog ureda EU-a, sezonski prilagođena industrijska proizvodnja smanjila se u veljači 2017. za 0,3 % u europodručju (EA19) te za 0,2 % u EU28 u usporedbi sa siječnjem 2017. U siječnju 2016. industrijska proizvodnja u oba je područja porasla 0,3 %. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine industrijska proizvodnja je u veljači 2017. porasla za 1,2 % u europodručju te za 2,1 % u EU28. Priopćenje za medije dostupno je ovdje.